dinsdag 16 september 2008

Verdachte van doodslag Daan van Es weer vrij

Toon P. (44) uit Waalre, die in maart 2007 door de rechtbank in Roermond tot 16 jaar cel werd veroordeeld voor doodslag op Daan van Es uit Nederweert, is weer vrij man. De uitspraak van zijn hoger beroep hoeft P. van de Bossche rechter niet in de cel af te wachten.

Discotheekhouder Van Es verloor het leven bij een gewapende overval in Nederweert tijdens carnaval 2006. P. heeft altijd beweerd niet betrokken te zijn geweest bij de overval en ging in hoger beroep. Tijdens de behandeling eiste advocaat-generaal Wilfred Korver vorige week zestien jaar celstraf.

Advocaat Geert-Jan Knoops van Toon P. haalde eerder fel uit naar het OM en naar de rechtbank in Roermond die zich in zijn visie schuldig hebben gemaakt aan “pure speculaties”. De rechters in Roermond zouden alternatieve scenario’s “klakkeloos” van tafel hebben geveegd. “Het is een zorgelijke ontwikkeling in het strafrecht als rechters en officieren van justitie veronderstelling op veronderstelling stapelen om iemand zestien jaar achter de tralies te krijgen", zei Knoops in zijn pleidooi. Hij hekelde ook het rapport waarin een deskundige [Ed. mevrouw Pauw-Vugts] van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeert dat de kogel die operatief uit de buik van P. werd gehaald “waarschijnlijk” uit het wapen van Daan van Es is afgevuurd. Experts die Knoops zelf heeft ingeschakeld, kwamen niet verder dan de minder vergaande inschatting dat het projectiel “mogelijk” uit dat wapen kwam. Knoops trok openlijk de deskundigheid van de betrokken NFI-medewerkster mevrouw Pauw-Vugts in twijfel.

Advocaat Geert-Jan Knoops van P. vroeg het hof zijn cliënt onmiddellijk in vrijheid te stellen, of om vervroegd uitspraak te doen. De raadsheer-voorzitter zei dat het hof niet voor 24 september uitspraak zal doen. Hij hield wel de mogelijkheid open P. tussentijds in vrijheid te stellen. Dat is vandaag (16-9-08) gebeurd, omdat het hof onvoldoende ernstige bezwaren  aanwezig acht om P. langer in hechtenis te houden.

Knoops wil nog geen conclusies verbinden aan de tussenbeschikking van het hof. "De vrijlating van mijn cliënt is natuurlijk opmerkelijk, maar ik ga nu niet voor de muziek uitlopen. Laat ik het zo zeggen: iemand die je jarenlang wil opsluiten, laat je niet zomaar vrij."

Toon P. zegt dat hij in de nacht waarop Van Es werd gedood, zelf is beschoten in Eindhoven. Een gemaskerde man zette P. kort na de schietpartij in Nederweert zwaargewond af bij het ziekenhuis van Veldhoven. Knoops hekelde vorige week de manier waarop justitie en de rechtbank in Roermond alternatieve scenario's "klakkeloos" van tafel hebben geveegd.

Update 24 September 2009: Het Hof veegt het bewijs van tafel en spreekt Toon P. vrij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook