donderdag 11 september 2008

Verdachte brandstichting in 't Zandt op vrije voeten

Johnny B.(20), de vermeende pyromaan van het Groningse dorpje 't Zandt, is op vrije voeten. De rechtbank heeft donderdag tijdens een pro formazitting besloten zijn voorlopige hechtenis op te heffen.
B. zat sinds december vorig jaar vast op verdenking van negen brandstichtingen in het dorp. De rechtbank besloot de voorlopige hechtenis op te heffen omdat de kans aanwezig is dat de straf van B. lager uitvalt dan de periode die hij al vast zit.

De rechter zegt zich wel te realiseren dat het ernstige feiten betreft en dat de inwoners van 't Zandt geschokt zullen reageren op het besluit.

Ook het feit dat de voorlopige hechtenis van B. slechts gebaseerd was op twee strafbare feiten, brandstichting en een poging daartoe, deed de rechter besluiten B. voorlopig op vrije voeten te stellen.

Het Openbaar Ministerie zegt niet gelukkig te zijn met de beslissing van de rechtbank. "Dit was niet onze bedoeling", aldus een woordvoerder. Of het OM tegen de opheffing van de voorlopige hechtenis in beroep gaat, is nog niet duidelijk.

Dit is natuurlijk onzin van het OM. Iemand mag niet langer vast blijven zitten dan wat zijn veroordeling verwacht wordt te zijn. Als dat 'niet de bedoeling was van het OM dan hadden ze met meer feiten moeten komen. Het zou toch te dol zijn wanneer iemand op beschuldiging van een feit waar maximaal 1 jaar op staat, al anderhalf jaar in voorarrest zou zitten. Datzelfde geldt als de te verwachten veroordeling (dus wat er in praktijk gegeven wordt) langer is dan het voorarrrest

De ouders van de verdachte reageerden hevig geëmotioneerd op de vrijlating van hun zoon. "We zijn heel blij. We gaan nu eerst tot rust komen en dan zien we wel weer. We gaan met goede moed verder."

Tijdens de zitting bleek verder dat de poederbrieven die naar aanleiding van de reeks branden werden verstuurd, waarschijnlijk door B. zelf zijn geschreven.

De brieven werden in mei dit jaar verstuurd naar onder meer regionale media en inwoners van 't Zandt. De schrijver ervan claimde in de brief dat hij de brandstichter was en eiste vrijlating van Johnny B.

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft uitgewezen dat de postzegels en de randen van de enveloppen DNA van de verdachte bevatten.

Hoewel het DNA niet op alle enveloppen is teruggevonden, gaat het NFI ervan uit (en dus gebaseert op niks) dat ook de andere brieven door B. zijn geschreven.

B. ontkende donderdag de brieven te hebben geschreven, omdat hij op het moment dat de brieven werden verstuurd al vastzat. Het Openbaar Ministerie zegt echter dat B. zonder uitvoerig gecontroleerd te worden post kon verzenden. Dat is onzin; In de gevangenis of HvB wordt uitgaande post gecontroleerd, zeker als het OM het bewijs nog niet denkt rond te hebben.

Het OM denkt erover om B. nu vanwege het versturen van de poederbrieven ook te vervolgen voor bedreiging.
Hadden ze eerder moeten bedenken, dan was Johnny misschien niet vrijgelaten hetgeen 'de bedoeling' was.

Johnny B. werd in december 2007 aangehouden op verdenking van negentien brandstichtingen in 't Zandt. De branden hielden het dorp lange tijd in de greep. Uiteindelijk werd zelfs de hulp van het leger ingeroepen om de pyromaan in de kraag te vatten.

De zaak wordt 17 november verder inhoudelijk door de rechtbank behandeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: