maandag 24 november 2008

Klaas-Jan Bolt vrij

Klaas-Jan Bolt, de in Frankrijk voor drugssmokkel veroordeelde vrachtwagenchauffeur is vandaag door de rechtbank in Groningen vrijgelaten.  Bolt, die al 3 jaar in voorarrest op zijn proces in Frankrijk wachtte werd in mei door de Franse rechtbank tot vijf jaar cel voor drugssmokkel.  Dat gebeurde in een groot drugsproces waar ook andere Nederlandse verdachten terecht stonden voor hun betrokkenheid bij drugstransporten tussen 2001 en 2004.

Bolt keerde onlangs naar Nederland terug om hier het restant van zijn straf uit te zitten. Maar van de rechter hoeft hij de gevangenis niet meer in.

Advocaat Mark Teurlings verwachtte al dat de chauffeur in Nederland niet meer de cel in hoefde vanwege zijn lange voorarrest.

Op basis van het zogenoemde WOTS-verdrag is zijn gevangenisstraf die in Frankrijk werd opgelegd, opnieuw beoordeeld naar Nederlandse maatstaven. Daarbij bepaalt de rechtbank of de veroordeelde in Nederland nog de cel in moet en zo ja, hoe lang. Teurlings: „In dit geval was de rechter van mening dat mijn cliënt al lang genoeg heeft vastgezeten voor het vergrijp waarvoor hij is veroordeeld.”

Bolt heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Volgens hem is hij buiten zijn schuld om in verband gekomen met deze drugszaak.

Tijdens een rit naar Spanje vermoedde hij dat er drugs in zijn wagen waren gestopt. Zijn vrouw belde de politie in Nederland en die adviseerde hem vervolgens om zijn truck achter te laten en naar Nederland te reizen. Bolt volgde dat advies op.

Uiteindelijk werd hij drieënhalf jaar geleden in Nederland van zijn bed gelicht op verzoek van de Franse autoriteiten. Korte tijd later werd de vrachtwagenschauffeur aan de Fransen overgedragen. Pas in mei van dit jaar kwam het dan uiteindelijk tot het proces in Frankrijk.

Deze zaak geeft het gevaar aan van de Europese uitleveringsverdragen. Elk land kan in feite om uitlevering van een Nederlander vragen zonder dat dit inhoudelijk door een nederlandse rechter getoetst wordt. Dat kan dus ook gelden als je zoals Bolt niet in het land geweest bent wat je uitlevering vraagt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook