dinsdag 20 mei 2008

Arrestatie in Puttense Moordzaak

De politie heeft dinsdagochtend de 33-jarige Ronald Pieper uit Delft opgepakt voor de moord op Christel Ambrosius in 1994.
Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie in Zutphen, Peter de Beer, zei dat dinsdag tijdens een persconferentie in Apeldoorn. Volgens De Beer zijn politie en justitie er van overtuigd dat ze de juiste persoon te pakken hebben.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen kreeg half april te horen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat er een DNA-match was gevonden in de Puttense moordzaak.

"We kregen een onverwacht telefoontje van het NFI", vertelt De Beer. "Dat leidde eerst tot verbazing en daarna beseften we dat het een cadeautje was. Het onderzoek dat in 2006 werd herstart, is nu in een stroomversnelling geraakt."

De verdachte woonde ten tijde van de moord in Putten, maar hoorde kennelijk niet tot haar bekenden. Hijwas destijds rond de 18 jaar oud.

Pieper had tijdens het eerste onderzoek naar de moord op Christel Ambrosius geweigerd mee te werken aan een DNA-test. Uiteindelijk dwong de rechtbank hem in oktober of november vorig jaar alsnog mee te werken aan zo'n test: hij was namelijk in 2005 veroordeeld voor het mishandelen van zijn toenmalige partner, maar weigerde een DNA afname. Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat de rechter eind 2007 gelastte dat er DNA materiaal afgenomen mocht worden.

De Puttense moordzaak is een van de meest geruchtmakende zaken van de laatste decennia. Twee mannen uit Putten, Herman Du Bois en Wilco Viets, werden voor de verkrachting van en moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius veroordeeld. Zij hadden de moord in eerste instantie 'bekend', maar trokken die verklaring later in omdat die onder druk van het Openbaar Ministerie zou zijn afgelegd.

Pas na het uitzitten van hun straf (tien jaar cel) kwam aan het licht dat er sprake was van een rechterlijke dwaling, mede door toedoen van ex-hoofdcommissaris Jan Blaauw en Peter de Vries.

De Hoge Raad bepaalde medio 2001 dat de zaak moest worden heropend. In 2002 werden de mannen na ruim zeven jaar door het hof in Leeuwarden alsnog vrijgesproken. De twee kregen ieder ruim negen ton schadevergoeding toegewezen.

Ambrosius werd op 9 januari 1994 in het huis van haar oma, gelegen in een bos aan de rand van de Veluwse gemeente, gedood. Op haar been werd een spermadruppel gevonden, die wel van de dader afkomstig moest zijn. DNA-vergelijking wees uit dat de druppel van Du Bois noch Viets afkomstig kon zijn. Toch stond dit gegeven aan hun veroordeling, ook in hoger beroep, niet in de weg. De druppel zou van een vrijwillig sekscontact zijn met een voorts onbekend vriendje. Dit onzinnige verhaal stond bekend als de 'sleeptheorie'

Pas toen een deskundige (Prof. Eskes) op zijn oordeel over het raadsel rond de spermadruppel terugwam, keerde het tij voor Du Bois en Viets. De Hoge Raad gaf het gerechtshof in Leeuwarden opdracht de zaak opnieuw te beoordelen. Dit proces leidde in 2002 tot vrijspraak van de twee Puttenaren.

Wilco Viets en Herman du Bois zijn dinsdagochtend ook op de hoogte gesteld van de nieuwe aanhouding in de zogenoemde Puttense moordzaak uit 1994.

Burgemeester Jan van Putten is opgelucht dat de politie een verdachte heeft opgepakt. "Ik hoop dat dit ertoe leidt dat het boek over deze zaak kan worden gesloten."

De burgemeester werd persoonlijk door de politie op de hoogte gesteld. "Ik hoop dat iedereen hier rekening houdt met de emoties van de betrokkenen en terughoudendheid betracht bij het in contact treden met de familie." Volgens de burgemeester leeft de zaak nog erg in Putten.

Hoewel het DNA bewijs tegen de verdachte vrij sterk is, kan natuurlijk niet worden vergeten dat het justitie zelf was die deze spermadruppel weggewuifd heeft als van een niet-gedwongen eerder seksueel contact, om destijds Viets en Dubois veroordeeld te krijgen. Aan de andere kant, zal gezien de publieke verontwaardiging over deze zaak, de rechtbank deze man toch wel graag willen veroordelen, en zij kan makkelijk zeggen: "prof. Eskes heeft inmiddels gezegd dat de sleeptheorie niet klopt".

Vrijdag 23 Mei is de verdachte aan de Rechter Comissaris in Zutphen voorgeleid. Deze bepaalde dat hij voorlopig nog 14 dagen mag worden vastgehouden. Naar verwachting zal daarna het voorarrest met 90 dagen worden verlengd.

De vader van de verdachte heeft inmiddels verkondigd dat zijn zoon de hoogste straf verdiend als hij inderdaad schuldig is aan de moord.

De moeder van de vermoorde Christel Ambrosius liet weten dat er voor haar weinig is veranderd, zei ziet vooralsnog Ron Pieper als iemand die klaarblijkelijk sex met haar dochter heeft gehad, maar Viets en Dubois als de schuldigen.

Advocaat Knoops betoogde in de uitzending van Peter de Vries op 26 Mei 2008, dat - als Pieper inderdaad wordt veroordeeld- er hoofden zouden moeten rollen bij het toenmalige politie- en justitie team. Iets waar DuBois zich bij aansloot. Knoops verklaarde voorts dat het nu wel duidelijk is dat de Schiedammer parkmoord geen 'incident' is, zoals toenmalig Minister van Justitie Donner beweerde.
Volgens Blaauw is hij na zijn inspanningen voor de zaak door de politie enigszins als 'verrader' beschouwd. In 2002 schreef hij een kritisch stuk over de arrogantie van justitie en voorspelde meer gerechtelijke blunders. Kort daarop werd Kees B. gearresteerd in de Schiedammer Parkmoord.

Het Mysterie van de spermavlek:


Read this doc on Scribd: Het mysterie van de spermavlek

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agente verdacht van wietdiefstal

Een 30-jarige agente uit Eindhoven en een 32-jarige man uit Geldrop zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij diefstal van een partij wiet uit het politiebureau in Tilburg. Om hoeveel softdrugs het gaat, wil het OM niet kwijt, maar het is meer dan een gebruikershoeveelheid. Volgens raadsman Duijvelshoff gaat het om twee tassen met daarin zeventien kilo wiet.

De pleegdatum is niet exact bekend. Justitie kan evenmin aangeven hoe lang de hennep op het politiebureau heeft gelegen (6 weken naar later bleek), maar zegt dat het een 'tijdje' en 'te lang' is geweest. De regels schrijven voor dat verdovende middelen na bemonstering zo snel mogelijk moeten worden vernietigd. De drugs hebben dus langer op het bureau aan het Wilhelminapark gelegen dan de richtlijnen voorschrijven, volgens het OM. Onderzocht wordt of dat het gevolg is van capaciteitsgebrek bij het korps Midden- en West-Brabant. De diefstal werd op 22 oktober ontdekt.

De agente werkt op het bureau en zou de verdachte een sleutel hebben gegeven van de politiegarage waar de wiet lag opgeslagen. Zij is sinds haar aanhouding in maart geschorst. De Rijksrecherche heeft het onderzoek onlangs afgerond. Haar advocaat David Duijvelshoff laat weten dat zijn cliënte niets met de zaak te maken heeft. Hij wil verder geen commentaar geven, en eerst met haar overleggen.

De verdachte politievrouw moet zich op 4 juli verantwoorden voor de rechtbank in Breda. De man uit Geldrop moet voorkomen bij de rechtbank in Den Bosch, waar de wietdiefstal tegelijk wordt behandeld met een andere zaak waarvan hij wordt verdacht namelijk diefstal van geld en wiet uit een coffeeshop in Leerdam. Daarbij werd een medewerkster uit Eindhoven gedwongen de sleutel af te staan.


Wietstelende agente ontslagen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook