maandag 24 november 2008

Gijzeling in Almelo? maar wie wordt er nu eigenlijk gegijzeld?

Vandaag 23 november om 22.10 uur werd in een uitzending van Zembla uitgebreid aandacht besteed aan de gijzeling van wethouder Bert Kuiper.

Er werd een portret geschetst van Ahmet Oci, de hardwerkende uitbater van cafe de Rechter die door B&W in Almelo zo tot wanhoop werd gedreven dat hij een wethouder gijzelde.

Het blijkt dat in Almelo de politieke elite de regels nogal los hanteert. Ahmet Oci wordt continue gesart door de overheid. Hij krijgt boetes voor een terras en krijgt marktkramen op nog geen 30 cm van zijn zaak terwijl een andere horeca ondernemer zonder vergunning alles lijkt te mogen doen. Zelfs nadat omwonenden al 5 rechtszaken over een terras zonder vergunning hebben gewonnen weigert B&W dat etablissement te sluiten. Politci lijken ook zwaar in bed te liggen met de uitbater van deze zaken. Sommige zijn mede-eigenaar of hebben er familie werken.

Deze politieke misdaadgroep die aan de touwtjes trekt in Almelo bestaat o.a. uit Drs. M.A.J. Knip, burgemeester en Dhr. A. Sjoers, wethouder (CDA) en Wethouder Kuipers (PvdA), die betrokken zijn bij onthouden of verstrekken van vergunning voor de Horeca of bestemmingsplannen voor het bouwen van huizen.

Klaarblijkelijk hebben de opnames van Zembla in Almelo nogal wat los gemaakt want -toeval ?- de donderdag vóór de uitzending wordt er plots gepubliceert dat de betrokken restauranthouder Ahmet Oci lid zou zijn van een Turkse afpersbende die de binnenstad van Almelo zou teisteren. Voor het gemak wordt de PKK er ook maar even bijgehaald. Een en ander zou uit een BIBOB onderzoek naar voren zijn gekomen.

Nou is de Bibob wet een wet die elke rechtszekerheid van ondernemers wegneemt en in de handen van corrupte bestuurders is het al helemaal een gevaarlijk wapen. Minister van binnenlandse zaken Guusje ter Horst pleit momenteel voor een 'handboek normen en waarden'. Wellicht kan ze eens in Almelo beginnen, sterker nog, als ze ballen heeft dan staat ze morgen in Almelo om opheldering te vragen bij de politieke Mafia daar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Klaas-Jan Bolt vrij

Klaas-Jan Bolt, de in Frankrijk voor drugssmokkel veroordeelde vrachtwagenchauffeur is vandaag door de rechtbank in Groningen vrijgelaten.  Bolt, die al 3 jaar in voorarrest op zijn proces in Frankrijk wachtte werd in mei door de Franse rechtbank tot vijf jaar cel voor drugssmokkel.  Dat gebeurde in een groot drugsproces waar ook andere Nederlandse verdachten terecht stonden voor hun betrokkenheid bij drugstransporten tussen 2001 en 2004.

Bolt keerde onlangs naar Nederland terug om hier het restant van zijn straf uit te zitten. Maar van de rechter hoeft hij de gevangenis niet meer in.

Advocaat Mark Teurlings verwachtte al dat de chauffeur in Nederland niet meer de cel in hoefde vanwege zijn lange voorarrest.

Op basis van het zogenoemde WOTS-verdrag is zijn gevangenisstraf die in Frankrijk werd opgelegd, opnieuw beoordeeld naar Nederlandse maatstaven. Daarbij bepaalt de rechtbank of de veroordeelde in Nederland nog de cel in moet en zo ja, hoe lang. Teurlings: „In dit geval was de rechter van mening dat mijn cliënt al lang genoeg heeft vastgezeten voor het vergrijp waarvoor hij is veroordeeld.”

Bolt heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Volgens hem is hij buiten zijn schuld om in verband gekomen met deze drugszaak.

Tijdens een rit naar Spanje vermoedde hij dat er drugs in zijn wagen waren gestopt. Zijn vrouw belde de politie in Nederland en die adviseerde hem vervolgens om zijn truck achter te laten en naar Nederland te reizen. Bolt volgde dat advies op.

Uiteindelijk werd hij drieënhalf jaar geleden in Nederland van zijn bed gelicht op verzoek van de Franse autoriteiten. Korte tijd later werd de vrachtwagenschauffeur aan de Fransen overgedragen. Pas in mei van dit jaar kwam het dan uiteindelijk tot het proces in Frankrijk.

Deze zaak geeft het gevaar aan van de Europese uitleveringsverdragen. Elk land kan in feite om uitlevering van een Nederlander vragen zonder dat dit inhoudelijk door een nederlandse rechter getoetst wordt. Dat kan dus ook gelden als je zoals Bolt niet in het land geweest bent wat je uitlevering vraagt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook