donderdag 18 december 2008

10 jaar voor doodsteken Denny Veldwijk

reinier-s copyDe rechtbank in Amsterdam heeft  Reinier S.(20) veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar wegens het neersteken van de 19-jarige Denny Veldwijk op 10 november 2007 op het Koningsplein in de hoofdstad. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

S. ontkent, maar volgens de rechter is er voldoende bewijs. Zo zat er bloed op het mes van de verdachte en hebben getuigen verklaringen afgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder acht jaar cel en tbs geëist of twaalf jaar gevangenisstraf zonder tbs. Justitie acht de kans op herhaling groot.

Het Pieter Baan Centrum had ook geen tbs geadviseerd, onder meer omdat de verdachte niet mee wilde werken. Toch zijn er wel signalen dat hij zwakbegaafd is en kampt met persoonlijkheidsproblemen.

De rechtbank oordeelde dat S. geen enkele aanleiding had om het slachtoffer te steken. De jongeman werd neergestoken nadat twee groepen bij een tramhalte ruzie met elkaar kregen. De rechter vond een langdurige celstraf op zijn plaats om de maatschappij tegen hem te beschermen. Zijn daad heeft volgens de rechtbank een schok in de gehele samenleving veroorzaakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Patrick van der Eem gearresteerd wegens verdenking mishandeling

Heidi Geerlings
heidi-geerlings(vd-eem)
Patrick van der Eem (35) is gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn vriendin Heidi Geerlings(30). Van der Eem zou haar zaterdag met een koevoet op haar been hebben geslagen. Geerlings verklaarde ook gestalkt te worden door haar vriend. Hij zou haar voortdurend telefonisch lastigvallen.

Van der Eem, die bekend werd doordat hij Joran van der Sloot een bekentenis wist te ontfutselen, ging er daarna direct vandoor met de auto. Zijn vriendin belde de politie, die meteen actie ondernam.

Toen Van der Eem ontdekte dat de politie hem op de hielen zat ondernam hij een vluchtpoging.

De politie besloot de achtervolging stop te zetten, omdat Van der Eem te veel risico's nam in het verkeer. Later die dag wist een arrestatieteam hem alsnog te arresteren. Hij bracht het weekend in de cel door.

Van der Eem is inmiddels weer op vrije voeten, maar zijn rijbewijs is wel ingetrokken vanwege zijn risicovolle rijgedrag. Ook zijn twee processen-verbaal tegen hem opgemaakt. Een voor de mishandeling en een voor het roekeloos rijden.

Heidi Geerlings en Patrick van der Eem kennen elkaar ruim 10 jaar. In een interview met Fiona Hering eerder dit jaar, vertelde zij zich hoofdzakelijk aangetrokken te voelen tot 'foute mannen'. Tja, dat heeft ze dan geweten.

Heidi is de zus van de ooit in Arnhem geduchte vechtsporter Wim Geerlings, wellicht kan die eens een gesprek van man tot man met Patrick voeren.


Update 28 April 2009: Van der Eem werd in Arnhem veroordeeld tot 30 uur voorwaardelijke taakstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechter heft het spreekverbod Louwes niet op

ernst-l De rechter in Den Haag heft het spreekverbod van Ernest Louwes met de media niet op.  Louwes is veroordeeld voor de zogenoemde Deventer moordzaak.

Hij eiste vorige week in een kort geding dat er een einde aan de zwijgplicht wordt gemaakt.

De rechter vindt het verbod echter niet onrechtmatig, omdat justitie inmiddels heeft toegezegd dat Louwes per geval om toestemming kan vragen om op concrete publicaties van de media te reageren.

Louwes kreeg zijn beperking van justitie opgelegd in verband met zijn penitentiair programma om hem voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij.

Ook diende het contactverbod met de media om het belang te beschermen van de nabestaanden van de weduwe Jacqueline Wittenberg, het slachtoffer van de moord.

Jacqueline Wittenberg (60) werd 25 september 1999 dood in haar woning gevonden. Ze bleek met een mes te zijn vermoord. De fiscaal jurist Louwes kreeg twaalf jaar cel voor dit misdrijf, maar heeft altijd ontkend. Hij probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen.

De veroordeelde jurist komt in april 2009 vrij. Sinds december vorig jaar mag hij overdag buiten de gevangenis werken en gaat hij 's avonds terug naar zijn cel. Als een van de voorwaarden om dit programma te volgen, accepteerde Louwes aanvankelijk het contactverbod met de media.

Louwes wil volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops af van de zwijgplicht omdat er nog steeds veel over hem wordt geschreven. Zijn cliënt wil de mogelijkheid hebben om te reageren op zaken die over hem worden gemeld. Hij wil zich kunnen verdedigen.

Knoops is toch tevreden met de uitspraak, omdat Louwes in concrete gevallen om toestemming kan vragen om de media te benaderen.

Verder komt de rechter volgens de advocaat in zijn uitspraak ''geheel tegemoet'' aan de bezwaren die Louwes tegen de afspraken had. Zo oordeelde de rechter dat een algemeen mediaverbod niet gerechtvaardigd is en dat het verbod aan Louwes te ruim was geformuleerd.

De uitspraak is ook belangrijk voor de rechtsontwikkeling, meent Knoops. ''Uit het vonnis blijkt dat de Nederlandse Staat niet onbeperkt en ongemotiveerd een dergelijk mediaverbod kan opleggen aan een veroordeelde of iemand die, zoals de heer Louwes, deelneemt aan een penitentiair programma.''

Toch blijft het een vreemde zaak. Ik heb nog nooit gehoord van een gevangene die vanwege zijn terugkeer in de maatschappij een spreekverbod kreeg. Het lijkt hiet potdorie wel China. Het feit dat hij nu per individueel geval toestemming kan vragt daar niets aan af want die toestemming wordt hem natuurlijk gewoon geweigerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook