donderdag 5 maart 2009

Man al jaren slachtoffer van identiteitsfraude | overheid weigert schuld te erkennen

Zakenman Ron Kowsoleea (49) is al sinds 15 jaar slachtoffer van identiteitsfraude nadat een oud klasgenoot –Imro C.- die bij een boete voor zwartrijden in de tram Ron’s naam opgaf. Dit werd zonder identificatie geaccepteerd door de politie en Ron’s naam werd ingevoerd in de computer. Daarmee begon de lange lijdensweg van de echte Ron Kowsoleea. Hij staat sindsdien in politie- en justitieregisters te boek als harddrugsverslaafde, crimineel en ongewenst vreemdeling zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het gekke is: het lukt hem niet om zijn naam te zuiveren. Hij is compleet vastgelopen in het systeem van aan elkaar gelinkte databanken.

De politie maakte weliswaar proces-verbaal op van de vergissing. Maar de vervuilde bestanden verspreidden zich door politie- en justitieregisters als een olievlek. Imro C. bleef zich bedienen van zijn identiteit. Kowsoleea werd zonder het te weten veroordeeld. Zijn strafblad telt naar eigen zeggen 43 delicten. De zakenman kreeg de marechaussee, FIOD, KLPD en de Rijksrecherche achter zich aan. Ook werd hij inmiddels 40 keer van de weg geplukt dus nu blijft hij maar thuis.

Eens had Ron een goed lopend bedrijf, maar dat is hij kwijt. Ook moet hij binnenkort zijn huis uit. Ten einde raad is Kowsoleea sinds 2007 fulltime bezig zijn naam te zuiveren. Ook schakelde hij de Nationale Ombudsman in. Tot nu toe zonder resultaat. Begin deze maand oordeelde de Haagse rechtbank dat de staat niet verantwoordelijk is voor vervuilde politie- en justitieregisters. ,,Het is ondoenlijk om te vechten tegen de staat. Dit is een ongrijpbaar monster.’’

 

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook