maandag 27 april 2009

Sreten “Joca” Jocic gearresteerd in Belgrado

sreten jocic2 Sreten Jocic (foto), ook bekend als ‘Joca’ of ‘Joca Amsterdam’, één van de kopstukken van de Servische Maffia die ook in Nederland actief was, is vandaag in Belgrado gearresteerd . Jocic' huis in Zedinje wordt doorzocht. De advocaat van Jocic,  Zdenko Tomanovic, zegt de reden voor de arrestatie van zijn cliënt niet te weten.

Jocic werd gearresteerd in het huis van Slobodan Milosevic. Mogelijk heeft de arrestatie te maken met de moorden (met een bom) op 23 oktober 2008 op Ivo Pukanic (hoofdredakteur bij de krant Nacional) en zijn marketingmanager Niko Franjic. Een getuige zou beschuldigingen hebben geuit aan het adres van Jocic.

Volgens deze getuige zou Jocic twee mannen, Slobodan Djurovic en Robert Matanic (foto) voor de moord hebben ingehuurd als vriendendienst aan ene Djurovic.

robert matanicEerder al was ene Milenko Kuzmanovic  gearresteerd op verdenking van het maken van de bom en weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hetzelfde gebeurde met Slobodan Djurovic, Rober en Luka Matanic, Elvis Hadzic, Tomislav Marjanovic en ene Amir Mafalani.

Robert Matanic en zijn broer Luka zouden in de Balkan de reputatie hebben die vergelijkbaar is met die van het nederlandse duo ´Spic en Span´.

Joca werd in 1993 in Nederland gearresteerd wegens poging tot doodslag op een politieman in 1991, maar kon naar Bulgarije vluchten. Daar werd hij in 2002 opgepakt en vervolgens aan Nederland uitgeleverd om zijn straf van 3 jaar uit te zitten. De Nederlandse autoriteiten leverden hem drie jaar later uit aan Servië, dat hem al wilde berechten voor een andere moord. Jocic kon het proces op vrije voeten afwachten.

Ivo Pukanic was een belangrijke getuige in processen tegen de Joegoslavische mafia. Zijn krant publiceerde verschillende artikelen over de bende rond Matanic en Jocic.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook