donderdag 18 juni 2009

Arrestatie in verband met oude moord op Jolanda Meijer

jolanda meijer Een 38-jarige Groninger is anderhalve week geleden gearresteerd in verband met de vermissing van en de vermoedelijke moord op de Groningse straatprostituee Jolanda Meijer (35) ruim 11 jaar geleden op 7 februari 1998. 

Justitie zegt te zijn getipt dat de Groninger zou weten waar Jolanda's stoffelijke resten zijn. Inmiddels wordt volop gezocht, tot nu toe zonder resultaat.

De verdwijning van de Groningse prostituee is een slepende zaak voor haar nabestaanden. De drugsverslaafde vrouw verdween in maart 1998 onder uiterst verdachte omstandigheden, maar een serieus opsporingsonderzoek kwam tot groot verdriet van haar familie tot nu toe nooit op gang.

Jolanda zou pal voor haar verdwijning aan getuigen hebben laten weten dat zij doodsbang was voor iemand en daarom een vuurwapen wilde aanschaffen. De lijst potentiële daders is lang, want Jolanda had regelmatig ripdeals gepleegd en daarmee veel vijanden in het drugsmilieu gemaakt. Ook haar werk maakte haar kwetsbaar; door de jaren heen zijn in ons land tientallen straatprostituees op gruwelijke wijze omgebracht, niet zelden door seriemoordenaars.
Hoewel Jolanda's naam in het adressenboekje van de eerder veroordeelde seriemoordenaar Willem van Eijk prijkt, is het niet aannemelijk dat zij aan 'het Beest van Harkstede' ten prooi is gevallen. Van Van Eijk's slachtoffers werden steevast verzonken pakketjes kleding in het Slochterdiep aangetroffen, Jolanda's kleding zat daar niet bij. Van een tweede seriemoordenaar uit die regio, de eveneens veroordeelde Henk S., kende Jolanda een van zijn vermoedelijke slachtoffers (Shirley Hereijgers). S. verklaarde bovendien ooit "op een vrouw te hebben ingeslagen, tot zij bezweek". Maar wie die vrouw is, is nooit bekend geworden. S werd echter op 21 december 2006 vrijgesproken van de moord op Shirley.
In het onderzoek naar de verdwijning van Jolanda heeft één keer eerder kortstondig iemand vastgezeten. Vorig jaar nog verhoogde justitie de beloning voor de tip die leidt tot oplossing van deze zaak tot 15.000 euro.

Zie ook “Prostitutiemoorden in Nederland

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook