dinsdag 9 juni 2009

Beschermde advocatentelefoons: niet afgeluisterd, eeh, misschien toch wel.

Vanavond werd in de Kamer een nieuw systeem besproken om te garanderen dat advocaten via de telefoon vrijelijk met hun clienten kunnen spreken zoals hun beroepsgeheim toelaat.: Hierbij kunnen advocaten maximaal vijf nummers kunnen opgeven die in principe niet worden afgeluisterd.

De regeringspartijen CDA en PvdA zijn echter bang voor misbruik en dringen er op aan dat advocaten die het systeem misbruiken, naast strafrechterlijke vervolging direct uit hun ambt worden gezet. ''Eén overtreding is direct rood'', zei PvdA-Kamerlid Ton Heerts.

Hoe wil men nu dat eventuele misbruik gaan controleren?? Juist, door de gesprekken van deze ‘beschermde telefoons’ op te gaan nemen.

Hirsch Ballin had aanvankelijk voorgesteld de gesprekken dertig dagen te bewaren, maar een Kamermeerderheid wilde een langere termijn. De minister stelt nu negentig dagen voor.

Met misbruik wordt bedoeld: criminelen of wat daar voor moet doorgaan gebruik laten maken van een advocatenlijn om (criminele) zaken buiten het zicht van justitie te regelen. Dat gaat te ver. Als advocaten zich daaraan schuldig maken, moeten ze zwaar worden gestraft. Maar voorop staat: de integriteit van het beroep. Als je dat in twijfel trekt, moet je daar wel hele goede redenen voor hebben. Die er niet zijn. Controle door de overheid staat voorop in dit wetsontwerp, tegelijkertijd de beroepsgroep in discrediet brengend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: