woensdag 28 oktober 2009

Negen jaar cel voor gijzeling wethouder

Ahmet O. (42), is door de rechtbank in Almelo veroordeeld negen jaar gevangenisstraf omdat hij op 16 juni 2008 een wethouder en vier anderen gijzelde in het stadhuis in Almelo. De rechtbank veroordeelde hem voor de wederrechtelijke vrijheidsberovong van het vijftal, maar sprak O. vrij van poging tot moord.


Het Openbaar Ministerie had zeventien jaar cel geëist. Volgens justitie zou O. hebben gehandeld uit wanhoop over zijn financiële situatie. Voordat hij de wethouder en ambtenaren vasthield op het stadhuis, stak hij zijn café en auto in brand. Ook daarvoor is hij woensdag veroordeeld.

Levent O., de zoon van Ahmet, is vrijgesproken. Justitie verweet hem dat hij zijn vader had voorzien van twee vuurwapens waarmee hij zijn slachtoffers in bedwang heeft gehouden. De rechtbank vindt echter dat er niet voldoende bewijs is dat Levent voor de pistolen heeft gezorgd. Bovendien kon de zoon niet van tevoren weten wat zijn vader van plan was, aldus de rechtbank.

Ahmet O. stak op de ochtend van 16 juni eerst zijn grand café De Rechter in brand. Daarna reed hij naar het stadhuis, stak zijn auto in brand en ging naar binnen. Hij kwam in de kamer van wethouder Bert Kuiper terecht en hield deze en vier anderen onder bedreiging van de vuurwapens vijfenhalf uur vast. Het vijftal kwam tegen vijf uur 's middags ongedeerd vrij, nadat Ahmet zich had overgegeven.

Ridicuul hoge straf voor een ondernemer die door een corrupt stadsbestuur tot wanhoop gedreven werd. Er zijn er die voor moord minder hebben gekregen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook