vrijdag 16 oktober 2009

Pedofiel laakt stemmingmakerij Eindhoven

De veroordeelde pedofiel Sytze van der V. (61) die door de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel toegang tot de stad is ontzegd, beschuldigt de gemeente van stemmingmakerij. De vrees voor onrust, oproer of wanorde is ongegrond. Het bevel voor een gebiedsverbod is gebaseerd op informatie die de gemeente bij elkaar heeft gegoogled.

Zijn advocaat André van Knippenbergh heeft dat vandaag betoogd bij de rechtbank in Den Bosch tijdens een geding dat zijn cliënt tegen het gebiedsverbod heeft aangespannen.

De pedofiel wilde na zijn vrijlating vorige maand in alle rust terugkeren naar Eindhoven, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gewoond. Alle publiciteit door het proefballonnetje van de burgemeester maakt dat onmogelijk, aldus de raadsman.

Het is voor het eerst dat een gemeente het gebiedsverbod uit de gemeentewet inzet om een pedoseksueel te weren. Van Gijzel vreest onrust omdat de man zich na zijn vrijlating en zolang de cassatie tegen zijn straf loopt vrij kan bewegen en zich niet hoeft te houden aan het toezicht door de reclassering. De gemeente ontkent dat het besluit onzorgvuldig en ongemotiveerd is genomen.

Een gedragscontract dat de pedofiel, reclassering en gemeente hadden afgesloten zegde de pedoseksueel kort voor zijn vrijlating op. Onderhandelingen over de voorwaarden van een eventuele vestiging in Eindhoven gingen tot in de uren voor het kort geding door maar de onenigheid tussen partijen werd alleen maar groter, bleek vrijdag tijdens het kort geding.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Sytze van der V. tot 36 maanden celstraf waarvan een kwart voorwaardelijk voor verkrachting van en ontucht met vier minderjarige jongens uit de Eindhovense wijk Woensel. Het was zijn derde veroordeling wegens zedendelicten met minderjarigen en vanwege de ernstige vrees voor herhaling legde het hof de bijzonder lange proeftijd van vijf jaar op.

Volgens zijn advocaat leidt Van der V. op dit moment een zwervend bestaan. De rechter in Den Bosch doet op 27 oktober uitspraak over zijn gebiedsverbod.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook