maandag 5 oktober 2009

Verlof moordenaar is tegen te houden

Cevdet Yilmaz tijdens zijn proces
Cevdet Yilmaz
Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft op papier een mogelijkheid om te voorkomen dat de zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz nogmaals met verlof gaat. Omdat Yilmaz wordt behandeld als een tbs-patiënt, moet een adviescollege aangeven of hij met verlof mag. Albayrak neemt vervolgens het uiteindelijke besluit of hij naar buiten kan.

Dat blijkt uit antwoorden die de staatssecretaris maandag heeft gegeven op Tweede Kamervragen over het verlof van Yilmaz, die in 1983 zes mensen doodschoot in een café in Delft. Besluit het adviescollege dat Yilmaz beter niet met verlof kan gaan, dan moet Albayrak die aanbeveling overnemen. Maar een positief verlofadvies mag ze formeel naast zich neerleggen.

In augustus ontstond opschudding toen bekend werd dat Yilmaz, die tot levenslang is veroordeeld, diverse keren op begeleid verlof is geweest.

Het zou toch ook te gek zijn als dat níet mogelijk was? Als er een TBS-er ontsnapt dan kunnen alle verloven ingetrokken worden en als er een tot levenslang veroordeelde onder een pas later opgelegde TBS maatregel naar huis mag dan zou dat níet te voorkomen zijn? Kom nou!

Update 12 juli 2010: En één of ander vaag rechtscollege stond weer gewoon toe dat -na een verbod door de staatssecretaris- Cevdet Yilmaz tóch weer gewoon op verlof mag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook