donderdag 19 november 2009

Getuige is joker OM

Ook advocaat Nico Meijering denkt dat de nieuwe getuige die het Openbaar Ministerie (OM) wil inbrengen in het liquidatieproces Passage wel erg toevallig komt en kwalificeert hem als een „mogelijke joker”. Dit zei Meijering vandaag in een pleidooi dat was bedoeld om verdachte Ali A. op vrije voeten te krijgen. De rechtbank wees het verzoek daartoe af.

Maandag maakte het OM er melding van dat het bezig is met een procedure om de nieuwe getuige een anonieme, bedreigde status te geven. Dit houdt in dat de identiteit van de getuige verborgen blijft. De getuige, codenaam Q5, zou kunnen verklaren over de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook zou hij of zij iets kunnen zeggen over een bespreking tussen Willem Holleeder, Dino S. en Ali A. in de Rotterdamse Baja Beach Club. Tijdens die bespreking zou Jesse R. de opdrachten tot liquidatie van onder anderen Van der Bijl en Houtman in ontvangst hebben genomen. Andere getuigen hebben reeds over deze bespreking verklaard.

Willem Holleeder is geen verdachte in het proces-Passage. Dino S. is dat wel maar hij is al geruime tijd voortvluchtig. Kees Houtman en Thomas van der Bijl waren in de periode voorafgaand aan hun dood beiden in het geheim in gesprek met politie en justitie, waarbij Holleeder en S. over de tong gingen.

Volgens Meijering worstelt het OM met een steeds zwakker wordende zaak en zat het daarom verlegen om de 'joker' in de gedaante van de nieuwe anonieme getuige. Hij meent dat de rechtbank en hijzelf „al dan niet opzettelijk” worden misleid door het OM. Ook heeft hij betoogd dat kroongetuige Peter la S. is gevoed met daderkennis, waardoor diens verklaringen waardeloos zijn geworden. Bij monde van officier van justitie Betty Wind bestreed het OM donderdag de visie van de raadsman.

Volgens de rechtbank zijn de door Meijering opgeworpen bezwaren nog volop onderwerp van onderzoek. Daarom is het te vroeg om deze al te betrekken in een oordeel over de vraag of Meijerings cliënt A. terecht nog in voorarrest zit. De nieuwe getuige van het OM zal tot vertraging in het proces-Passage leiden. De rechtbank zou begin juli volgend jaar vonnis wijzen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gehaald worden.

Welkom in de rechtsstaat Nederland waar het OM kan liegen tot ze groen zien zonder dat dat gevolgen heeft en waar anonime getuigenissen -die dus niet controleerbaar zijn- gemeengoed lijken te worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook