vrijdag 13 november 2009

Misdaad loont voor Heineken ontvoerders, dankzij Peter R de Vries


De ontvoerders van Freddy Heineken hebben jarenlang het overgrote deel van de royalty's ontvangen voor het door Peter R de Vries geschreven boek 'De ontvoering van Alfred Heineken'. Van het boek zijn bijna 300.000 exemplaren verkocht. De aan de ontvoerders uitgekeerde royalties komen daarmee op enkele tonnen.

De verdeling van royalty's blijkt uit een contract dat misdaadjournalist Peter R. de Vries met ontvoerder Cor van Hout sloot toen die samen met Willem Holleeder probeerde te ontkomen aan vervolging. Hij volgde als verslaggever voor De Telegraaf de ontvoerders op hun vlucht voor justitie, maar vertrok bij de krant na het verschijnen van het boek.

De Vries kreeg toestemming een boek te schrijven over de ontvoering, mits Van Hout 75 procent van de opbrengsten zou ontvangen. Dat gold ook voor rechten op films, video's en interviews. Om te voorkomen dat Heineken beslag kon leggen op het boek of de opbrengst werd een constructie bedacht waarbij de in 2006 geliquideerde kroegbaas Van der Bijl het geld ontving.

Het contract was al die jaren in bezit van Thomas van der Bijl. Zijn weduwe Carolien Rijke heeft het nu in de openbaarheid gebracht. Zij heeft een geschil met De Vries over de royalty's.

De Vries erkent het bestaan van het contract maar wijst elke claim van haar af.

Volgens De Vries heeft Van der Bijl in 2003 vrijwillig de rechten overgedragen aan de weduwe van de geliquideerde Cor van Hout, Sonja Holleeder, zus van Willem Holleeder. De weduwe van Van der Bijl bestrijdt dat. Zij stelt dat haar partner de rechten in 2001 aan haar verkocht.

De Vries noemt dit opmerkelijk en onwaar: "Uit alles blijkt dat de rechten door Van der Bijl geheel vrijwillig en correct zijn overgedragen." Hij noemt hierbij onder andere een politieverklaring afgelegd door Thomas van der Bijl waarin staat dat hij de rechten overdraagt aan de erfgenamen van van Hout.
Als justificatie voor het contract noemt hij: "Het boek moest geschreven worden".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook