dinsdag 3 november 2009

Veroordelingen wegens treindode

Ahmad S.(23), Osman S.(23) en Abdelkarim el K.(19) zijn door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot celstraffen van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor een vechtpartij op station Rotterdam Alexander op nieuwjaarsochtend. Hierbij kwam Bas van der Weijden (19) uit Oegstgeest om het leven en raakte zijn vriend Kevin Tshilumba (21) zwaargewond. Beiden stonden op het spoor en konden niet meer op tijd vluchten voor een aanstormende trein.

Terwijl de politie haar onderzoek ter plaatse startte, werd de zwaargewonde jongen door ambulancepersoneel weggevoerd. onderzocht

Het drietal is veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Ahmad S. en Osman S. kregen ook taakstraffen van respectievelijk zestig en 120 uur opgelegd. De rechtbank sprak de mannen vrij van dood door schuld. Volgens de rechters hebben zij de slachtoffers niet belemmerd het spoor te verlaten. Bovendien namen de slachtoffers zelf een risico door op de rails te springen. De rechtbank kon zich echter wel voorstellen dat de drie mannen zich verantwoordelijk voelen voor de dood van de man en de verwondingen van de andere slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden tegen Ahmad S. 2,5 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tegen Osman S. en Abdelkarim el K. eiste het OM 24 maanden, waarvan eveneens zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank besloot toen echter de verdachten vrij te laten. Ze zaten sinds half april vast. De straffen vallen zodanig uit dat de drie mannen niet meer terug hoeven naar de gevangenis; ze hebben hun straf al in voorarrest uitgezeten.

De jongeren hadden de jaarwisseling gevierd in de nabijgelegen discotheek Outland. Daar zouden al schermutselingen hebben plaatsgevonden, aldus meerdere getuigen. Volgens de officier van justitie sloeg op het station de vlam ineens in de pan. De drie verdachten zouden geweld hebben gebruikt tegen volstrekt willekeurige slachtoffers. Onder hen bevonden zich ook enkele jongens uit Oegstgeest.

Toen vrienden van hen dat zagen, staken ze het spoor over naar het perron waar de vechtpartij plaatsvond. De drie verdachten wachtten hen daar op en belaagden hen, aldus het OM. Daarna ontstond een vechtpartij op het spoor. De jongeren stoven uiteen toen duidelijk werd dat de trein vanuit de richting van Utrecht naderde. Die reed de twee slachtoffers ondanks een noodstop aan.

Het OM kon nog niet aangeven of het hoger beroep aantekent. Een woordvoerder zei daarvoor eerst het vonnis eerst uitgebreid moet worden bestudeerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook