vrijdag 22 januari 2010

Dossiers zetten rechter op straat

Rechter Elies van Sliedregt (38) van de Amsterdamse rechtbank heeft in haar woonplaats Den Haag dozen vol strafdossiers met gevoelige informatie bij het grofvuil gezet. De documenten zijn door een oplettende voorbijgangster overhandigd aan het AD. Elies van Sliedregt heeft haar ontslag ingediend, nadat de krant haar confronteerde met de vondst.

Haar verzoek is onmiddellijk ingewilligd door rechtbankpresident Carla Eradus. Eradus noemt het een 'buitengewoon domme fout' en is naar eigen zeggen 'zeer onaangenaam getroffen'.

De dossiers zijn onder meer van een zaak tegen een Amsterdamse drugsbende. Ook betreft het dossiers over Joegoslavische en Rwandese oorlogsmisdadigers. Sliedrecht is ook rechter bij het Rwanda tribunaal, daar zal zij per koninklijk besluit uit haar ambt gezet worden.

Sliedrecht is niet de eerste de beste, zij is hoogleraar strafrecht bij de Vrije Universtieit en heeft in 2006 de hoogste wetenschappelijke onderscheiding op het terrein van het strafrecht, de Moddermanprijs, ontvangen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook