donderdag 18 maart 2010

Kritiek op functioneren politie in zaak Milly Boele

Oud-rechercheur Dick Gosewehr en politiepsycholoog Harrie Timmerman, die het politieoptreden in de zaak Milly Boele analyseerden, uiten ferme kritiek op het politie optreden. Volgens hun heeft de politie Dordrecht in de eerste uren na de verdwijning van Milly Boele zeer grote fouten  gemaakt. "Snelheid is alles als de politie het leven van een ontvoerd kind wil redden. Hier was geen sprake van snelheid, maar van starheid: het vooropstellen van procedures. Procedures horen een middel te zijn en geen doel op zich."

Toen de ouders Milly's verdwijning die avond meldden, vertelden zij de politie dat Milly een buurman voor de deur had zien staan. Al haar spulletjes waren nog thuis. De politie wist dus dat er een grote kans was dat zij door een buurman werd vastgehouden. Desondanks werd er  op de automatische piloot een buurtonderzoek gehouden en een plaatselijk sms-alert gegeven. "Wij werken nu eenmaal volgens vaste scenario's", aldus hoofdofficier van justitie P. van de Beek. (Ja, en dat is nu net de kritiek).

Volgens Gosewehr en Timmerman is er echter geen enkel excuus. Als eerste had de politie direct verregaande maatregelen moeten treffen om onmiddellijk die avond alle buurmannen onder de loep te nemen. Daarbij had de politie direct bij de woningen rond Milly's ouderlijke huis moeten langsgaan en mannen en jongens dienen te vragen of zij bij Milly Boele aan de deur waren geweest. Met of zonder toestemming van de bewoners had de politie met speur- en lijkenhonden vervolgens woningen en tuinen moeten doorzoeken. "Had iemand geweigerd, dan zou dat des te meer reden zijn geweest om het huis op zijn kop te zetten."

Het valt niet te zeggen of Milly dan nog in leven zou zijn geweest, omdat het tijdstip van overlijden onbekend is (update: Zij is omgebracht tussen half zes en 9 uur 's avonds). "Daar gaat het echter niet om", aldus de recherche-experts. Gosewehr en Timmerman: "De politie kan het gedrag van de dader niet beïnvloeden, maar wel alles op alles zetten als leven en welzijn van een slachtoffer in gevaar zijn. Enige kennis van zaken had de politie moeten leren dat in deze zaken grote spoed vereist is. Die kwam er niet."

Er was een gerede kans geweest dat Sander Vreeswijk, als de politie die avond zijn huis had doorzocht, was doorgeslagen. "Een speurhond had de lucht van Milly meteen opgepikt, iemand in stress scheidt een sterkere lucht af. Het was direct duidelijk geworden dat het meisje in V.'s huis was."

Volgens de plaatselijke justitiebaas P. van de Beek is de inzet van honden en huiszoekingen bij alle buren wel besproken, maar niet uitgevoerd. Hij weigert te spreken van inschattingsfouten. "Er moeten strategieën worden gevolgd. Het was helemaal niet zeker dat Milly met een buurman was meegegaan." Tot diep in de nacht ging de politie uit van een gewone vermissing. Van de Beek: "En tot maandag hebben we er rekening mee gehouden dat Milly was weggelopen."

Alle mannelijke buurtgenoten moesten de dagen erna opgeven wat zij op het vermissingstijdstip deden. Zaterdag ontstond twijfel over de verklaring van Vreeswijk. In plaats van meteen zijn alibi te checken, sukkelde het onderzoek weer verder. Een tweede verhoor stond pas voor verderop deze week gepland.

Politieman Sander Vreeswijk gaf zich dinsdag op aandringen van zijn vriendin zelf aan. Hij wordt verdacht van moord op en het ontvoeren van Milly. Van een misdrijf in opwelling lijkt geen sprake. Vreeswijk is bewust naar Milly's woning gegaan toen zij alleen thuis was en heeft haar meegelokt, vrijwel zeker om haar seksueel te misbruiken. Vreeswijk had daar van tevoren over nagedacht en wist dat dit maar op één manier kon eindigen: met de dood van Milly. Dat maakt het moord.

Dick Gosewehr is een oud rechercheur van het korps in Groningen die na 39 jaar vlekkeloze
dienst werd ontslagen toen hij kritiek uitte op de veroordeling van vrachtwagenchauffeur
Theo Tetteroo.

Harry Timmerman is oud politie-psycholoog gedetacheerd in Groningen, die in 2005 ontsla-
gen werd toen hij naar buiten trad met kritiek op de veroordeling in de Schiedammerpark-
moord, na intern geen gehoor gevonden te hebben.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook