woensdag 9 juni 2010

Meisje (6) stateloos | Nederland op zijn smalst

Jan van der B. (45) wordt er vandaag voor de Rotterdamse rechtbank van beschuldigd zijn dochter Julia (6) een paar dagen na haar geboorte op valse gronden vanuit Spanje te hebben meegenomen. Doordat de aangifte van haar geboorte echter niet correct is, heeft het kind geen identiteit en geen nationaliteit.

“Julia bestaat administratief niet in Nederland. Deze variant kende ik nog niet. En ik heb er geen oplossing voor, zelfs niet na een jaar en gesprekken met hoogleraren”, stelde officier van justitie Ad de Beer. Wat het verhaal zo ingewikkeld maakt, is dat Jan getrouwd was in Nederland en in Spanje een buitenechtelijke relatie had met Mirela. Toen daaruit een kind geboren zou worden, wilde de vader het legaliseren, maar omdat hij al getrouwd was, bleek dat onmogelijk en heeft het meisje nu geen papieren. Justitie kreeg de melding dat het meisje niet legaal bij Jan en zijn toenmalige echtgenote zou verblijven. De man wilde het kind echter niet naar Roemenië laten gaan, waar haar moeder inmiddels woonde.

Wat het verhaal nóg gecompliceerder maakt, is dat uit dna-onderzoek blijkt dat Jan helemaal niet de biologische vader is. Zij kan nu geen aanspraak maken op de nationaliteit van haar vader. De echte moeder opsporen is een te groot risico, omdat zij wellicht kans loopt het slachtoffer van eerwraak te worden. Haar zaak kan niet gezien worden als een illegale adoptie, want Jan dacht dat hij de vader was.

De Beer vindt dat het kind de klos is en verwijt de vader dat hij zich onverantwoord gedroeg. Het OM eist vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, plus een proeftijd van twee jaar om aan zijn agressie en drankmisbruik te werken.

Een raar verhaal. Het lijkt me sterk dat een getrouwde man in Spanje een kind niet kan 'legaliseren'. Het zal niet de eerste keer zijn dat een getrouwde man een buitenechtelijk kind verwekt, ook in Spanje.

Dat hij nu biologisch niet de vader is, zou ook niks uit moeten maken. De wet op het Nederlanderschap staat erkenning van het kind toe door een vader die minstens 3 jaar voor een kind heeft gezorgd.

De rechtbank en jeugdzorg zullen wel met de volgende briljante oplossing komen: Afpakken van de vader die al 6 jaar voor haar zorgt, plaatsen in een 'veilig' pleeggezin (ik noem maar even 'Willeke Dost'), die haar vervolgens mogen adopteren waardoor ze wél de Nederlandse nationaliteit krijgt.
Alle kruisjes correct gezet, maar een kind de vernieling in.

Een vader die voor zijn kind het beste wil doen: haar erkennen en opvoeden, moet 15 maanden de gevangenis in en iemand die betrapt wordt met kinderporno krijgt een taakstraf. Wat een land.

Als het overigens geen illegale adoptie is -omdat Jan dacht de vader te zijn- dan vraag ik me af waar die 15 maanden voor wordt geëist? Voor “Onverantwoordelijk gedrag”?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook