woensdag 9 juni 2010

Onderzoek naar moord Mieke Guliën uit Muiden

Mieke Guliën
De recherche Gooi en Vechtstreek is na twintig jaar begonnen met onderzoek naar de vermoedelijke moord op Mieke Guliën (27), die op woensdag 27 september 1989 onder uiterst verdachte omstandigheden in haar woonplaats Muiden spoorloos raakte.

Advocaat Richard van der Weide die Mieke's tante bijstaat en afgelopen week werd ingelicht door justitie zegt: “Aanleiding vormt zonder twijfel het speurwerk en de berichtgeving door De Telegraaf”, “Het tactisch onderzoek door de recherche loopt sinds enkele maanden. Wij gaan ervan uit dat Mieke's toenmalige vriend ook in het onderzoek wordt betrokken.”

Eind vorig jaar berichtte het Old Case Team van De Telegraaf na uitgebreid onderzoek dat Mieke moet zijn omgebracht en dat haar toenmalige partner Peter W. zich destijds zeer verdacht gedroeg. Desondanks werd de zaak niet eerder als vermoedelijk misdrijf door de politie onderzocht.

De destijds vijf maanden zwangere vrouw verdween van het ene op het andere moment. Tal van feiten en omstandigheden wijzen op moord. Zo had Mieke een intensief contact met haar zus en zou zij nooit weggaan zonder haar daarover in te lichten. Maar haar familie hoorde niets meer van haar.

W., met wie Mieke sinds dertien jaar op een woonark woonde, maakte zich in die tijd ronduit verdacht. Frappant is dat deze aanstaande vader de eerste weken niet eens aangifte deed van de vermissing. W. gaf ook aan zoekacties door Mieke's familie overbodig te vinden. De in drugs handelende W. liet zich verder tegenover getuigen ontvallen dat hij mensen kon laten verdwijnen door hun lichamen in beton te storten.

Daags voor haar vermissing vertelde Mieke haar zus dat W. voor die woensdag de 27e voor haar een afspraak voor zwangerschapscontrole had gemaakt in het Slotervaartziekenhuis. Zij klonk opgetogen en beloofde haar zus meteen na afloop te bellen. Maar Mieke is nooit in dat ziekenhuis geweest, bovendien was er helemaal geen afspraak gemaakt. W. had verder aan zijn omgeving verteld dat hij een babykamer op de woonboot had ingericht, wat niet het geval bleek. Kort na de vermissing waren alle spullen en kleding van Mieke opeens verdwenen, alsof W. wist dat zijn vriendin niet meer zou terugkeren.

Frappant is ook dat hij tegenstrijdige, leugenachtige verhalen ophing. Zo kreeg een buurjongen te horen dat Mieke op vakantie was, terwijl hij anderen vertelde dat zij na ruzie was weggelopen. Dan weer beweerde W. dat zij er met een andere man vandoor was. Mieke is echter nooit meer door iemand is gezien en haar kind dat in januari 1990 geboren had moeten worden, is nooit aangegeven bij de burgerlijke stand.

Afgelopen juni verrichtte de politie met speciale apparatuur al enkele vergeefse zoekacties in de tuin waar de woonboot destijds lag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook