maandag 5 juli 2010

Uitspraak: Ramon R. vrijuit in hoger beroep wegens noodweer

Roamon R. (37) uit Brunssum is vandaag door het gerechtshof in Den Bosch ontslagen van alle rechtsvervolging voor een steekpartij die op 9 juli 2008 het leven kostte aan twee mannen. Volgens het hof handelde de verdachte uit noodweer.

Tegen R. was twee weken geleden in hoger beroep vier jaar celstraf geëist voor doodslag. De rechtbank legde aan hem in 2009 zes jaar cel op voor de dood van een van zijn belagers, Titus Pecko uit Schinveld.

Aanleiding voor de steekpartij was een ruzie tussen kunstenaar R. en zijn ex-partner Andrea Roelandt. De ruzie verhitte de gemoederen zodanig dat haar broers Barry (27) en Lambert (32) met Titus Pecko (26) en Geert-Jan P.(24) verhaal gingen halen bij de Ramon. Hij werd geslagen met breekijzers en bespoten met pepperspray. R. heeft zijn belagers vermoedelijk met steken in de hartstreek gedood.

Anders dan de rechtbank meent het hof dat de man niet heeft gehandeld uit vergelding. Ook na uitschakeling van zijn eerste belagers was de situatie nog levensbedreigend en mocht hij zich verdedigen, aldus het gerechtshof. Het hof gaat ervan uit dat de posttraumatische stressstoornis die de man als militair in Bosnië heeft opgelopen van invloed is geweest op zijn reactie op de aanval.

R. is eind mei na bijna twee jaar voorarrest al op vrije voeten gekomen. Samen met zijn raadsman Bert Kortz denkt hij nog na over een eventuele schadevergoeding voor de onterechte detentie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook