dinsdag 20 juli 2010

Uitspraak Straatsburg: Nederland mag Libiër niet uitzetten

Nederland mag een Libiër niet het land uitzetten. Tot die conclusie komt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het vonnis is dinsdag bekendgemaakt.

Volgens het hof riskeert de Libiër bij een gedwongen uitzetting naar zijn vaderland een „onmenselijke” of „vernederende” behandeling door de autoriteiten daar. Nederland zou daarmee artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schenden.

De Nederlandse autoriteiten willen de Libiër, geboren in 1972, sinds 2005 uitwijzen, omdat hij een bedreiging zou zijn voor de nationale veiligheid. In augustus 2002 was hij gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij een criminele organisatie van radicale moslims die een zogenoemde Heilige Oorlog tegen Nederland voerden. Het jaar daarop werd hij van alle aanklachten vrijgesproken. Hij was eind 1997 naar Nederland gekomen.

Te dol voor woorden dat Straatsburg kan bepalen over zaken aangaande de autonomie van een land. De Libiër kan vrijwel alleen gevaar lopen in Libië als hij hoort tot extreme moslimorganisaties die het juist op het westen hebben voorzien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook