dinsdag 7 december 2010

Eis: 18 jaar voor doodslag op Andrea Luten

Henk Fieten
henk_f2
Tegen Henk Fieten (42) uit Hoogeveen is vandaag in Assen 18 jaar geëist wegens verkrachting van en (gekwalificeerde) doodslag op Andrea Luten (15) uit het Drentse Ruinen op 10 mei 1993.
Volgens de advocaat is echter hoogstens 'kale doodslag' aangetoond: "Fieten handelde in paniek en kon niet rustig nadenken". Hij vindt celstraf van maximaal 10 à 12 jaar passender.

Henk Fieten (toen 24) kwam Andrea die dag tegen in de bossen bij Gijsselte, in de buurt van haar woonplaats. Daar nam hij haar onder dwang mee het bos in, verkrachtte haar naar eigen zeggen, waarna hij haar wurgde. Op 11 mei vond vader Roelof Luten (nu 60) het lichaam van zijn dochter.

Henk Fieten bleef zeventien jaar ongemoeid. De politie verrichtte in die tijd meerdere aanhoudingen. In een geval, in 2002, kwam het tot een rechtszaak tegen stratenmaker Richard Kelly (27) uit Zuidwolde. Maar de rechtbank in Assen sprak hem in augustus 2002 vrij wegens gebrek aan bewijs. Ook Jack M., Raymond F., Frits N., en Martin W. waren op enig moment verdacht. En ook al bekenden enkelen van deze onschuldige mannen onder druk van de recherche, geen van hen bleek er werkelijk iets mee van doen te hebben.

Henk Fieten kwam pas in april van dit jaar als verdachte in beeld toen hij na een veroordeling voor huiselijk geweld DNA moest afstaan. Toen bleek een overeenkomst met een haar die na de moord op het lichaam van Andrea Luten was gevonden. Fieten legde na de confrontatie met de DNA-match spontaan een bekentenis af.

Henk Fieten wordt doodslag en verkrachting ten laste gelegd. Die combinatie maakt het tot 'gekwalificeerde doodslag'. Daarop staat maximaal 30 jaar of levenslange gevangenisstraf.

'Geen kleinkinderen of kind die op je oude dag even bij je komt kijken.'
Lammi Luten
Henk Fieten vertelde in de rechtszaal dat hij in paniek raakte toen er een auto langskwam en dat hij daarom Andrea wurgde. Eerst met zijn handen, maar toen dat niet ging, met zijn voet op haar keel. Dat Henk die strategie kiest is wel begrijpelijk. Hij probeert de verkrachting en de doodslag los te koppelen omdat als de doodslag gezien wordt als daad die de verkrachting moest verbloemen, dan is het gekwalificeerde doodslag en daar staat 30 jaar of levenslang op. 'Gewone' doodslag levert maximaal 15 jaar op, waar dan maximaal 5 jaar bij kan komen voor de verkrachting. Volgens artikel 242 van het wetboek van strafrecht kan verkrachting met maximaal 12 jaar gestraft worden, maar bij combinatie van straffen kan de totale straf nooit meer dan 1/3e hoger zijn dan de maximale hoofdstraf (dus 15 jaar+ 15/3=20 jaar) . Welsiwaar kan Fieten dan 20 jaar krijgen, maar hij kan dan in ieder geval geen 30 jaar of levenslang krijgen.

Of die strategie succesvol is, moeten we afwachten. Het staat namelijk haaks op eerdere verklaringen tegen de politie, waarin F. zou hebben gezegd: ''Toen ik haar de bosjes indrukte, wist ik dat ik niet meer terugkon.'' De OvJ gelooft dan ook niet dat Fieten 'in paniek raakte'.

Henk Fieten zag af van zijn laatste woord.
Uitspraak 21 decemberArtikel 242 Verkrachting
Hij die door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid iemand dwingt tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt als schuldig aan verkrachting gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Artikel 287 Doodslag
Hij die opzettelijk een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan doodslag, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Artikel 288 Gekwalificeerde doodslag
Doodslag gevolgd, vergezeld of voorafgegaan van een strafbaar feit en gepleegd met het oogmerk om de uitvoering van dat feit voor te bereiden of gemakkelijk te maken, of om, bij betrapping op heter daad, aan zichzelf of andere deelnemers aan dat feit hetzij straffeloosheid hetzij het bezit van het wederrechtelijk verkregene te verzekeren, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Lammi Luten is auteur van het boek 'Thuiskomen' over de verdwijning en moord op haar dochter Andrea. Lammi en Roelof Luten wonen tegenwoordig bij Boedapest.

Thuiskomen
Prijs: € 18.00 inclusief btw
Verzendkosten: € 3.22 binnen Nederland
Levertijd: 5 dagen
ISBN: 9789076249599
Formaat: 140x210 millimeter (b x h)
Omvang: 406 pagina's
Verschenen: 15 mei 2000

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook