dinsdag 12 oktober 2010

Gewonden bij schietpartij Amsterdam

Bij een schietpartij in het Nieuwlandhof  in Amsterdam zijn rond tien voor tien drie mensen gewond geraakt, waarvan twee ernstig.
Bij aankomst trof de politie de twee zwaargewonden op straat aan. Even later werden 2 verdachten aangehouden in een personenauto op de Muntbergweg. Het derde slachtoffer was zelf naar een ziekenhuis gelopen.

De aanleiding voor de schietpartij is nog niet duidelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: deels vrijspraak voor Geert Wilders

Het Openbaar Ministerie, bij monde van de OvJ's officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman, wil dat Geert Wilders wordt vrijgesproken van groepsbelediging van moslims en allochtonen.

De PVV-leider staat terecht voor groepsbelediging omdat hij de Koran met Mein Kampf heeft vergeleken. “Maar Wilders trekt geen conclusies over moslims, hij bekritiseert hun godsdienst”, zei Velleman. Het gaat om onder meer de uitspraken: “Verbied dat ellendige boek” en “verbied dat fascistische boek”. Dat deze uitspraken door moslims als beledigend worden ervaren, is volgens het OM niet van belang. Voor een veroordeling wegens groepsbelediging is nodig dat er iets wordt gezegd óver een groep mensen.

Ook uitlatingen uit Wilders' film Fitna gaan volgens het OM niet over moslims, maar over de islam. Hij vergelijkt de godsdienst met totalitaire regimes en trekt negatieve conclusies over de islam niet over de mensen die de islam aanhangen. Naast groepsbelediging verwijt het OM de politicus aanzetten tot haat en discriminatie. Deze feiten komen vrijdag aan bod.

De Tweede Kamer heeft vandaag opnieuw stemmingen uitgesteld omdat vrijwel de hele PVV-fractie in de Amsterdamse rechtbank aanwezig is. Alleen de partijen SP en D66 kunnen daar geen begrip voor opbrengen en trekken in de media fel van leer. “Ik vind het ongepast en ben het er absoluut niet mee eens dat de Kamer zijn agenda laat bepalen door een individuele zaak, hoe ernstig ook”, riep Emile Roemer.

Bram Moszkowicz, de advocaat van Wilders, heeft het OM gecomplimenteerd. Door de “uiterst nauwkeurige en puntsgewijze uiteenzetting” door het OM, kan de raadsman zich niet voorstellen dat de rechtbank om de eis tot vrijspraak voor groepsbelediging heen kan. Toch kan de vlag volgens de raadsman “nog bepaald niet uit”. Vrijdag komen namelijk nog het haatzaaien en aanzetten tot discriminatie aan bod, waarvan Wilders wordt beschuldigd. “Vrijdag ligt het ingewikkelder”, verwacht de raadsman.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM: aangevers tegen Wilders niet-ontvankelijk in schade claim

De personen en instanties die vinden dat ze schade hebben geleden door uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders en in de strafzaak schadevergoeding eisen, moeten volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk worden verklaard. Volgens het OM is niet vast te stellen dat zij inderdaad direct schade hebben geleden, zei officier van justitie Birgit van Roessel vandaag voor de rechtbank in Amsterdam.

De personen hebben symbolische schadevergoedingen gevraagd van 1 euro, de instanties eisen dat de PVV het uiteindelijke vonnis van de rechtbank op de website plaatst.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode gevonden in woning Vlissingen

In een pand in de Dortmansstraat in Vlissingen is gisteravond het lichaam van een nog onbekende man of vrouw gevonden.

In het pand hing een gaslucht. Of dat ook de oorzaak is van het overlijden van het slachtoffer, is niet bekend. Een misdrijf is nog niet niet uit te sluiten.

Nadat er een melding was binnen gekomen dat er een gaslucht in het pand hing, gingen de politie en de brandweer erop af. Toen de hulpdiensten naar binnen gingen om de hoofdgaskraan dicht te draaien, vonden zij in één van de kamers het slachtoffer.

Er zijn meerdere appartementen in het pand ondergebracht, waarin onder meer Oost-Europese werknemers zouden verblijven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook