woensdag 19 januari 2011

Nederlander gearresteerd in Engeland voor moord

In Clifton,  Bristol (Engeland) is de uit Veghel afkomstige Nederlandse architect ir. Vincent Tabak (32) (foto onder) gearresteerd op verdenking van wurgmoord op zijn buurvrouw Joanna Yeates (25) (foto rechts), een medewerkster van een landschapsarchitectenbureau.

Yeates werd voor het laatst gezien op 17 december 2010. Toen haar vriend Greg Reardon, met wie ze samen een appartement aan Canynge Road bewoonde, na een weekend met zijn familie terugkeerde was Yeates verdwenen. Haar sleutels, mobiele telefoon, tas en jas lagen nog wel in de woning. Op 19 december gaf hij haar op als vermist. Op 25 december werd haar lichaam gevonden in de sneeuw in Longwood Lane in een gebied bij de Bristol and Clifton golfbaan aan de rand van Bristol op circa drie kilometer van haar woning.

Wandelaars, die hun hond uitlieten, vonden daar haar bevroren lichaam. Dat was acht dagen nadat ze voor het laatst was gezien en als vermist was opgegeven. Na een Kerstborrel met collega’s had niemand haar meer gezien. Onderzoek wees uit dat ze gewurgd was.

De politie beschikt over aanwijzingen dat Joanna Yeates een deel van de tussenliggende tijd in de kofferbak van de auto van haar moordenaar heeft gelegen. Eerder arresteerde de politie Chris Jefferies (65), de huisbaas van Yeates, maar die werd na drie dagen op borgtocht vrijgelaten. De ouders van Joanna Yeates, David en Theresa, riepen onlangs via de Britse televisie de hulp in van het publiek. De Britse krant de Sun loofde zelfs een beloning uit van €60.000 voor de gouden tip. Tabak wordt verdacht omdat er DNA van hem in de woning van Yeates zou zijn aangetroffen. Dat lijkt onwaarschijnlijk en als het zo is kan gezien het feit dat ze buren zijn daar natuurlijk een goede verklaring voor zijn.

Ook is er speeksel op de borsten, buik en spijkerbroek van Joanne aangetroffen. Er wordt onderzocht of dat matcht met het DNA van Vincent.

Vincent's relatie met zijn vriendin Tanja Morson zou recentelijk geëinigd zijn en de aanklager houdt rekening met een poging tot verkrachting van Joanna door Vincent. Vincent en Joanna zijn directe buren. Vincent bewoont het appartement links van Joanna. Hun slaapkamers zijn verbonden door een -versperde-  verbindingsdeur.

Familie en vrienden van Vincent zijn overtuigd van zijn onschuld en verwachten dat hij net als de eerder gearresteerde huisbaas, spoedig weer vrijgelaten zal worden.

Update 22 januari 2011: Vincent Tabak is in staat van beschuldiging gesteld. In de loop van de week zal er een beslissing worden genomen over een borgsom.

Het bewijs tegen hem lijkt vooralsnog erg mager. De politie zou bij hem terecht zijn gekomen na een anonieme tip.

Update 25 januari 2011: Borgtocht is geweigerd.

Update 5 mei 2011: Vincent bekent.

Update 28 oktober 2011: Vincent wordt veroordeeld tot levenslang

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook