maandag 14 februari 2011

Politie blundert in zaak dode baby

Rechercheurs van de politie Maastricht zijn in januari na sluiting van het onderzoek in hoger beroep tegen Ralf K. (32) die terechtstaat voor de dood van zijn baby nog gaan wroeten in zijn huidige privésituatie. De verzamelde informatie die ook nog eens onjuist was, belandde bij het OM en het gerechtshof maar niet bij de advocaat, waardoor het proces mogelijk gevaar loopt en in ieder geval vertraging oploopt.

Mr. Marijn Zuketto, de advocaat van de moeder van het overleden kind, reageerde vandaag ontstemd. “Het strafproces is geschaad door deze pijnlijke beginnersfout. Ik ben ontstemd dat er daardoor nog geen eind is gekomen aan deze zaak maar ik vertrouw nog altijd op een goede afloop”.

Verdachte Ralf K. zou zijn zoontje op 24 januari 2009 -kort na de geboorte op 4 januari 2009- hard door elkaar hebben geschud waardoor het kind anderhalf jaar later overleed. Justitie eiste tegen K. drie jaar celstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk wegens poging tot doodslag. Het jongetje overleed nadat de rechter de man 10 juli 2009 voor poging tot doodslag tot 1,5 jaar (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) had veroordeeld (LJN: BJ2361). Daarom eist het OM in hoger beroep nu veroordeling wegens doodslag ipv poging tot doodslag.

K. verklaarde eind januari op zitting bij het hof in Den Bosch dat zijn nieuwe vriendin per ongeluk zwanger was geraakt en dat er twee dagen eerder een zoon was geboren. De rechercheurs zijn na de zitting gaan zoeken in het bevolkingsregister en ontdekten dat het jongetje niet de achternaam heeft van de verdachte. Ze concludeerden dat het kind niet van hem is en dat hij heeft gelogen tegen de rechter. De rechercheurs stuurden hun bevindingen door naar de aanklager bij het hof.

Een justitiemedewerker e-mailde de belastende informatie wél door naar het gerechtshof maar niet naar de advocate van de verdachte.

Advocaat Floor Oehlen van Ralf K. noemde de informatie eerder pertinent onjuist. Het pasgeboren zoontje van haar cliënt heeft de achternaam van de ex van zijn nieuwe vriendin omdat haar echtscheiding nog niet was afgehandeld, zo blijkt. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in op de nieuwe informatie en reageert niet op de handelwijze van de politiemensen.

Het hof heropende de zaak een week geleden om de advocate officieel te kunnen laten reageren op de nieuwe informatie. Advocate Oehlen maakt van de vergissingen van politie en justitie geen halszaak. „Er was geen opzet in het spel. Geen enkel verweer zou slagen”, oordeelt ze.

Op 21 februari moet duidelijk worden hoe de zaak verder gaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook