maandag 14 februari 2011

Uitspraak: 12 jaar in hoger beroep voor kinderontvoerder Kaj M.

Kaj Mallo (30) uit Amersfoort is in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 12 jaar cel conform eis, voor het ontvoeren en verkrachten van Hannah Donkersteeg(7) uit Ede. De rechtbank had eerder tien jaar cel opgelegd, na een eis van zestien jaar. De rechtbank vond die eis toen te hoog vergeleken met andere van dergelijke zaken.

Kaj Mallo en Leo Smit (29) plukten het meisje 8 april 2009 van de straat en namen haar in de kofferbak van hun auto mee naar een camping in Brielle. Daar werd zij uitgekleed en lag zij tussen de naakte mannen op bed. Later probeerde Leo Smit haar lichaam binnen te dringen en daar deed Kaj Mallo niets tegen. Dat is medeplegen van een poging tot verkrachting, oordeelt ook het hof.

Smit kreeg voor zijn aandeel eerder zeven jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij is niet in beroep gegaan tegen die veroordeling.

Kaj Mallo uit Amersfoort, die net als Smit eerder zedendelicten met kinderen pleegde, is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC). Omdat hij daar geen openheid van zaken gaf over wat hem beweegt, kon het PBC geen stoornis vaststellen die het plegen van de gruwelontvoering verklaart. Daarom werd het moeilijk hem TBS op te leggen.

De ouders van het ontvoerde meisje haalden 67.500 steunverklaringen op voor een voorstel om de wetgeving over tbs te veranderen. Of dat kan en op welke manier wordt nog onderzocht.

Het gerechtshof acht alle beschuldigingen jegens Kaj Mallo bewezen, maar stelt dat Kaj Mallo niet zelf heeft geprobeerd het meisje binnen te dringen. Maar toen hij haar hoorde zeggen 'dit wil ik niet' deed hij niets om zijn kameraad ervan te weerhouden. De manier waarop het kind willekeurig is gekozen en in een kofferbak vervoerd, noemt het hof mensonterend.

De mannen hadden pakjes drinken, chips en tie-raps (plastic boeien) gekocht en verschillende plekken bezocht waar zij een slachtoffer zouden kunnen oppikken. Het Edese meisje werd door de politie bevrijd op de camping. Het kenteken van de auto was genoteerd door een getuige, wat naar Mallo leidde. Aan de hand van zijn telefoon konden de mannen worden opgespoord.

Kaj Mallo had voor het hof beweerd dat de verkrachting niet bij het plan hoorde. Het zou een ontvoering om losgeld zijn geweest. Waarom de mannen al een graf hadden gegraven kon hij niet uitleggen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook