dinsdag 20 september 2011

Uitspraak: Hoge Raad vernietigt vrijspraak moord Bergschenhoek

Het gerechtshof in Den Haag moet zich opnieuw buigen over een moord op Ismaël Donmez (36) in Bergschenhoek (ZH) op 1 oktober 2008. Het hof sprak Burhan C. vorig jaar vrij van de moord. De Hoge Raad oordeelde vandaag dat de raadsheren (=rechters bij het Hof) onvoldoende hebben duidelijk gemaakt waarom bepaald belastend bewijs is uitgesloten.

Rotterdammer Ismaël Donmez, werd in een hennepkwekerij doodgestoken en deels verbrand teruggevonden aan de Rotterdamse Xerxesweg. Het lijk was overgoten met een mengsel van benzine en diesel. De politie vond in de kwekerij een luchtbed met een plas bloed erop. DNA-onderzoek wees uit dat dit bloed van het slachtoffer was.
Het hof veroordeelde Burhan C. tot 34 maanden voor het verbranden en verstoppen van het lijk en drugsbezit en -handel. De raadsheren kwamen tot vrijspraak voor moord omdat niet met zekerheid kon worden vastgesteld dat het door de verdachte gegeven alibi over zijn verblijfplaats onjuist was. Het hof nam bij zijn beoordeling kentekengegevens van de verdachte, die met politiecamera's werden vastgelegd, niet mee. Volgens het hof hadden deze beelden vernietigd moeten worden en was het gebruik ervan een inbreuk op de privacy van de verdachte.
Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in cassatie. De Hoge Raad vindt nu dat het hof onvoldoende heeft afgewogen of het niet vernietigen van de beelden zo ernstig is, dat dit moest leiden tot uitsluiting van het bewijsmateriaal.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook