dinsdag 27 december 2011

Tilburgers uitgeleverd aan België voor moord op makelaar

Marc V.D. (24) en Teuna V.D. (23) uit Tilburg, die vastzitten voor de moord op de Vlaamse makelaar Gunther Haagen (38) (foto) uit Poppel (België), mogen van de rechtbank in Amsterdam worden uitgeleverd aan België.

De makelaar werd op 21 oktober 's morgens om 4.30 dood gevonden in een huis aan het Nonnenbos in Weelde. Hij was  de 19e 's avonds vermoord. Vlak voor de moord had hij nog een afspraak met het koppeltje Manuel V.V. (25) en Teuna V.D.  uit Tilburg,  vergezeld door  Marc V.V.,  om het huis in Weelde te bezichtigen.

De verdachten gingen na de moord naar het huis van de makelaar in Poppel. Ze wisten niet dat hij nog bij zijn ouders woonde. Toen ze de ouders zagen, vertelden ze dat ze hun zoon ontvoerd hadden. Ze eisten 25.000 euro losgeld. De ouders, die aanvankelijk geloofden dat hun zoon ontvoerd was, schakelden de politie in.

Omdat de gsm's van de daders opdoken in de netwerken in Weelde en Poppel, kon de politie hen opsporen. Manuel V.V. werd een kilometer voor de Nederlandse grens op de E25 in het Waalse Lixhe opgepakt. Hij zat aan het stuur van de Mercedes AMG van Gunther Haagen. De Nederlandse politie pakte later in de nacht zijn vriendin Teuna en Marc V.D. op in Tilburg. De Range Rover is teruggevonden op de luchthaven in Düsseldorf.

De twee Tilburgers wilden niet uitgeleverd worden en tekenden bezwaar aan tegen het uitleveringsverzoek. De rechter heeft dat van tafel gewezen. Marc V.D. pleitte dat hij onschuldig is en dat hij een alibi had voor de dag van de moord.

Volgens de rechter heeft de man geen consistente verklaringen afgelegd over de plaats waar hij zou zijn geweest. Daarom is zijn onschuld niet aangetoond met het alibi en gaat de uitlevering door.

Ook het bezwaar van Teuna V.D. werd afgewezen omdat alle strafbare feiten zich in België hebben afgespeeld.

De strafbare feiten waarvoor het duo wordt verdacht zijn moord, ontvoering, gewapende diefstal en afpersing. Als de twee worden veroordeeld, mogen ze hun straf uitzitten in een Nederlandse gevangenis, zo heeft justitie in België laten weten. De Tilburgers worden berecht in de rechtbank in Turnhout.

Update 16 mei 2012: Manuel van V. heeft de moord inmiddels bekend. Tot nog toe hield hij vol dat hij met de moord op zich niets te maken had. Teuna had bekend dat er plannen waren om de Range Rover van Haagen te stelen, maar van het moordplan was ze  volgens eigen zeggen niet op de hoogte.Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook