dinsdag 27 december 2011

Uitspraak: strafje voor bijna doodhongeren baby

Brenda L. (34) is door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een celstraf van bijna 20 maanden wegens zware mishandeling van haar baby die zij een half jaar lang te weinig voeding gaf. Het grootste deel van de straf, anderhalf jaar, is voorwaardelijk. Brenda L. heeft de resterende dagen al in voorarrest uitgezeten.

De baby stierf in 2008 bijna aan ondervoeding. Er ontstond verdenking tegen de moeder omdat haar dochtertje sinds haar geboorte nauwelijks aankwam, terwijl er geen ziekte als oorzaak kon worden gevonden.

In het Universitair Medisch Centrum Groningen waar het kind was opgenomen, is de moeder enige tijd geobserveerd. Toen bleek dat de vrouw de voeding van het kind verdunde. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling deed aangifte.

Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden een celstraf van bijna 2 jaar waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, wegens een poging tot doodslag. De rechtbank vindt echter dat niet is bewezen dat de vrouw de opzet heeft gehad haar kind te doden. Ze heeft namelijk wel steeds medische hulp ingeroepen en ook toegestaan dat de baby in het ziekenhuis verpleegd werd.

Verder hield de rechtbank er rekening mee dat de vrouw waarschijnlijk nooit meer voor haar kind zal mogen zorgen. Het meisje, dat nu 3 jaar is, is destijds uit huis geplaatst.

Ook telde mee dat Brenda L. verminderd toerekeningsvatbaar is. Gedragsdeskundigen hebben niet vastgesteld dat de vrouw lijdt aan het syndroom Münchhausen by proxy, waarbij moeders hun kinderen ziek maken om aandacht te krijgen. Wel is ze getypeerd als zwakbegaafd en lijdend aan een persoonlijkheidsstoornis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook