maandag 7 november 2011

Uitspraak: 8 jaar cel voor doodslag baby

Manfred W. is door de rechtbank in den Bosch veroordeeld tot 8 jaar wegens doodslag op zijn 8 weken oude baby Jason. Volgens de rechtbank is de baby om het leven gekomen door doodslag en niet als gevolg van het per ongeluk laten vallen ervan.

De baby kwam in 2009 in Oss om het leven nadat het kind bewusteloos was geraakt, doordat het met zijn hoofd op tafel was beland. Vader Manfred W. zei dat dat kwam doordat hij hem per ongeluk had laten vallen. Deskundigen oordeelden niet unaniem over de oorzaak. Sommigen sloten een ongeluk vrijwel uit, terwijl een andere deskundige veel minder stellig was.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar cel voor moord op Sandra Hazeleger

Bob H. (50) is vandaag veroordeeld tot 12 jaar celstraf wegens de moord op zijn partner Sandra Hazeleger (45). De man heeft bekend Sandra met een hondenriem te hebben gewurgd. Het Openbaar Ministerie (OM) had 2 weken geleden 14 jaar cel tegen hem geëist.

Nadat H. haar had gewurgd, dumpte hij haar lichaam in een sloot in de bossen rond Woudenberg.  Hij liep tegen de lamp toen hij enkele dagen na de moord de auto waarin hij haar had vervoerd, in brand wilde steken.

De politie volgde hem toen al. Een buurtgenoot had hem met het lichaam van zijn vrouw over zijn schouder naar zijn auto zien lopen. H. bekende direct na zijn aanhouding. Op zijn aanwijzingen vond de politie het lichaam van Sandra Hazeleger.

De partner van Hazeleger verklaarde eerder aan de rechters in een opwelling te hebben gehandeld. De rechtbank vindt echter dat hij met een vooropgezet plan en weloverwogen tot twee keer toe de keel van zijn echtgenote heeft dichtgeknepen. De rechters wegen ook mee dat Bob H. licht verminderd toerekeningsvatbaar is en dat hij oprecht berouw heeft getoond.

H. was niet bij de uitspraak. Zijn advocaat Willem-Jan Ausma weet nog niet of zijn cliënt in hoger beroep gaat. Daarover moet nog worden overlegd, aldus de raadsman.

De vermoorde vrouw was een telg van de familie Hazeleger, die in de Quote-500 staat. Zij verdienden hun kapitaal in de wegenbouw en met de handel in vastgoed. H. had geen financieel gewin bij de moord. Aanvankelijk werd gedacht dat ze was ontvoerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 16 jaar voor moord op Popke Karsten

Egbert H. is door het Hof in Den Bosch veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf wegens de moord op Jan Popke Karsten op 14 maart 2007 in Zwolle. De uitspraak is conform de eis.

Het is de tweede keer dat de zaak in hoger beroep bij het hof speelde. De vorige uitspraak werd door de Hoge Raad vernietigd vanwege fouten in het onderzoek. Toen was de straf 14 jaar, nu is die 16 jaar, de straf die ook de rechtbank in Zwolle eerder oplegde.

Karsten werd vermoord op zijn woonboot in Zwolle. Hij bezweek aan 36 steken met een schroevendraaier en een mes.

De advocaat van H. pleitte twee weken geleden dat alle verklaringen van de man besmet zouden zijn, doordat hij lang was verhoord zonder advocaat en omdat in die verhoren suggestieve vragen zouden zijn gesteld. Daardoor legde de verdachte in eerste instantie een bekentenis af. Het hof is daarin maar deels meegegaan en heeft drie politieverhoren uitgesloten van het bewijs. Dat alle verklaringen van de man moeten worden uitgesloten, vindt het hof niet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook