zaterdag 21 januari 2012

Arrestatie in verband met raketaanslag gerechtsgebouw Amsterdam

Er is een arrestatie verricht in verband met de raketaanslag op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam in de nacht van 20 op 21 september 2011.
Een arrestatieteam heeft de Marokkaan York M. al op 6 januari 2012 gearresteerd, maar heeft dat in het belang van het onderzoek stilgehouden.

De recherche ziet M. al jaren als prototype van de nieuwe generatie criminelen, die van hangjongeren uitgroeien tot geharde misdadigers.

Nog maar net volwassen schoot Y.M. met zijn vriend R.W. in november 2007 een drugshandelaar in beide benen op de Ruysdaelkade in De Pijp (Hij kwam weer vrij op 6 mei 2008). In 2009 Kreeg hij 3,5 jaar celstraf voor een overval op een juwelier Nobel op de Voorstraat in Woerden, die op 14 april 2009 was uitgelopen op een wilde achtervolging door de politie (Op 18 augustus 2010 werd de straf van 3 resp 3,5 jaar in hoger beroep bevestigd). Y.M terroriseerde ook al jarenlang een meisje in de diamandbuurt (backup) in Amsterdam. Voor haar eigen veiligheid werd ze zelfs uit huis geplaatst.

Nadat in september met een raketwerper een granaat was afgevuurd op de rechtbank op de Parnassusweg, vond de recherche in de buurt een spoor van M.

Terwijl het onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij die aanslag liep, zou hij in de nacht van 3 op 4 december in de Ferdinand Bolstraat samen met een vriend ruzie hebben gekregen met een groepje jongens dat uit was geweest. M. zou een wapen hebben getrokken en een zeventienjarige jongen hebben neergeschoten. Het slachtoffer raakte zwaargewond, maar overleefde de schietpartij.

De recherche ziet bovendien aanwijzingen dat M. betrokken was bij de poging, op 9 november, de vermeende Amsterdamse crimineel Etous Belserang te liquideren, die de daders achtervolgde. Belserang is het hoofd van de Satudarah in Amsterdam, zijn broer Boneka Belserang werd eerder al geliquideerd met zijn kompaan Yassin Chakor bij het pannenkoekenrestaurant in Leiderdorp, op 5 februari 2009.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook