vrijdag 8 februari 2013

Doorbraak in moord op Arie Kooijman

De politie in Kuala Lumpur is op zoek naar een Filipijnse vrouw die zeer waarschijnlijk betrokken is bij de moord op de Nederlandse KLM-ingenieur Arie Kooijman (68). Kooijman kwam in september 2008 in Maleisië bij een roofoverval in zijn hotelkamer om het leven.

De vrouw maakt deel uit van een groepje dat kort na de moord op Kooijman bij een benzinepomp betalingen deed met de gestolen creditcard van Kooijman. Deze transactie werd met een bewakingscamera vastgelegd. Omdat de vrouw ook haar mobile telefoon tegoed wilde verhogen moest zij een paspoort overleggen waardoor haar identiteit bekend is.

Arie Hans Hendrich Kooijman kwam op 4 september 2008  naar Malaisie om daar een huis te kopen. Hij boekte een kamer in het vijfsterren Crown Princess Hotel in Kuala Lumpur. Na verloop van tijd opende hotelpersoneel op 14 september de kamer en negeerde het bordje niet storen na klachten over stank. Kooijman lag in foetushouding in de badkuip terwijl de kraan nog liep. Hij was waarschijnlijk al 2 dagen dood. Kooijman heeft waarschijnlijk zijn eigen moordenaar(s) binnengelaten.

Autopsie wees uit dat hij was verdronken. Zijn longen zaten vol water, maar de lijkschouwer constateerde echter ook een snee in zijn lip, gekneusde ribben en een forse wond op zijn achterhoofd, veroorzaakt door een klap met een stomp voorwerp.

De hotelkluis was opengebroken en geld, creditcards en pinpas waren verdwenen. Ook Kooijmans laptop was weg.

Eerder voelde zijn dochter Shabana (30) zich in de steek gelaten door de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie. Nederland wil aan Maleisië geen informatie geven.

Het probleem was dat Nederland cruciale onderzoeksinformatie niet aan de Maleisische autoriteiten wil verstrekken omdat die gegevens kunnen leiden naar de daders, die dan de doodstraf kunnen krijgen. Nederland wil geen medeverantwoordelijkheid dragen voor het opleggen van de doodstraf.

Zo weigerde Nederland telefoongegevens, die bij een Nederlandse provider aanwezig zijn, over te dragen aan Maleisië.

Shabana heeft eerder een beloning van 20.000 RM uitgeloofd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook