maandag 25 november 2013

Dode vrouw in Zutphen

Esther 'Es' de Vries (44)  wordt dood gevonden in haar woning aan de Caro van Eyklaan in Zutphen.

Update 26 November 2013:  een man (50) uit Arnhem wordt gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij haar dood.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

vrijdag 22 november 2013

Moordverdachte Ernst L. vrijgelaten

De voorlopige hechtenis van Ernst L. (68), de man die vorig jaar tot 12 jaar celstraf werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Joke Lorsé (50), is geschorst door de rechter-commissaris in Rotterdam. L. zou inmiddels op vrije voeten zijn.


Joke Lorsé werd in augustus 2009 doodgeslagen in een bosgebied bij Simonshaven, ze zou zijn doodgeslagen door L., maar hij heeft dit nooit toegegeven. Volgens L. zou de moord gepleegd zijn door een onbekende man die uit de bosjes was gesprongen en hen had aangevallen.

L. zat in voorlopige hechtenis omdat hij hoger beroep had aangetekend tegen zijn veroordeling. Het hoger beroep zou over enkele maanden dienen.

Dat L. is vrijgelaten, heeft mogelijk te maken met de zaak rond seriemoordenaar Patrick S. Die is veroordeeld tot levenslang wegens de moor op Farida Zargar (21) en Nanda Kerklaan (43). S. heeft altijd vastgehouden dat hij verantwoordelijk is voor meerdere moorden.

Tijdens een zoektocht werd onlangs een schuilplaats gevonden in de bossen bij de Simonshaven die vrijwel zeker door S. werd gegraven en mogelijk ook is gebruikt. De schuilplaats bevond zich dus in de buurt van de plaats waar Joke Lorsé werd omgebracht. Het is nog niet bekend of justitie duidelijke aanwijzingen heeft dat niet Ernst L, maar Patrick S. haar heeft omgebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

dinsdag 19 november 2013

Man in Leidsche Rijn doodgeschoten

De Utrechtse crimineel Altan Sosyal (41) is vanmorgen in Leidsche Rijn vermoord.

  Hij werd doodgeschoten in de deuropening van zijn woning in nieuwbouwwijk de Eschersingel. Buurtbewoners hadden wel door dat de man niet brandschoon was. Zo kwamen er geregeld ongure types bij hem over de vloer en mishandelde hij zijn vrouw. “Hij sloeg haar. Vorig jaar nog heeft de politie daar een inval gedaan”, weet buurvrouw Bouchra (20).

  “Hij is te ver gegaan", zo stelt een wijkbewoner, die uit vrees voor ’gedonder in de tent’ anoniem wil blijven. ”Vannacht is zijn vriendin al met hun 4-jarige dochtertje uit de woning vertrokken. Waarschijnlijk klopte ze voor de zoveelste keer met bebloed gezicht bij haar familie aan en heeft iemand gemeend dat daar een einde aan moest komen. Voorgoed.”

  Altan Soysal moest in september nog voor de rechter komen voor witwassen, bedreigingen en bezit van harddrugs. Ook was hij in 2006 betrokken bij een zware mishandeling van een lid van een Turks-Duitse bende die aan vrouwenhandel deed.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  vrijdag 15 november 2013

  Vrijspraak in justitiele dwaling op Bonaire

  Nozai Thomas (27) en Kabes Melaan (35), die eerder op Bonaire onschuldig werden veroordeeld wegens de dubbele moord op de gebroeders Martis, zijn afgelopen nacht (onze tijd) door het gerechtshof in Kralendijk vrijgesproken en van alle blaam gezuiverd. Het openbaar ministerie bood de Bonairianen ter plekke verontschuldigingen aan voor het justitiële schandaal waarover dit blog al eerder berichtte.

  Na een ruim tien uur durende rechtszitting kwam het hof om half acht plaatselijke tijd met het voor Nozai en Kabes verlossende woord. Beide mannen hoorden het oordeel huilend aan.

  Nozai en Thomas waren vannacht dermate geëmotioneerd, dat zij nog niet konden reageren. Hun advocaat Geert-Jan Knoops: “Het is ongekend hoe deze zitting verliep. Het hof had slechts een half uur nodig om met een uitspraak te komen. Justitie bood Nozai en Kabes onmiddellijk verontschuldigingen aan voor al het leed dat deze mannen is aangedaan.”

  Thomas en Melaan werden in 2005 veroordeeld voor de moord op de broers Lisandro en Wendell Martis, die werden doodgeschoten bij de vuurtoren Spelonk. De werkelijke dader, Macho Wanga, had de moorden aanvankelijk bekend maar wees later plotseling Nozai en Kabes aan als daders. Dit gebeurde na advies van Officier van Justitie Ernst Wesselius die een relatie had met een familielid van Wanga. Wanga ontsnapte daarmee aan levenslang en werd veroordeeld tot achttien jaar cel. De onschuldige Nozai en Kabes kregen acht, respectievelijk 24 jaar gevangenisstraf opgelegd. Nozai Thomas zat zes jaar onschuldig vast. Kabes Melaan zat acht jaar onterecht in de cel.

  Psycholoog Lucio Ricardo stond de twee tijdens hun gevangenschap bij en ontdekte dat er iets helemaal mis was. Hij legde de zaak anderhalf jaar geleden voor aan het Telegraaf Cold Case Team dat intensief onderzoek deed en op een ware beerput stuitte.

  Uit het Telegraafonderzoek kwam naar voren dat het forensisch onderzoek op de plek van het misdrijf een farce was, dat verklaringen niet door politie en justitie werden geverifieerd en dat roddels en achterklap als feiten waren aangevoerd. Bovendien bleek allerlei, voor Nozai en Kabes ontlastend bewijsmateriaal willens en wetens door politie en justitie voor de rechters achtergehouden. Als Jarvis Melaan in 2006 een open brief schrijft in Dagblad Amigoe wordt er zelfs een inval bij hem gedaan.

  Nozai Thomas, die onder de zware druk van urenlange verhoren een valse bekentenis aflegde, had bovendien een sluitend alibi dat door het OM was weggemoffeld. Ook Kabes Melaan, die altijd was blijven ontkennen, kon de dubbele moord gezien de tijdspanne niet hebben gepleegd.

  De zaak kwam onder de hoede van advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Hamburger en hun team die  1500 uur in de zogeheten Spelonk-zaak staken. De raadslieden lieten onder andere  nieuw forensisch onderzoek verrichtten en dienden vervolgens een herzieningsverzoek in.

  Het hof heropende daarop de zaak: een Nederlands rechercheteam werd ingevlogen om de zaak opnieuw tegen het licht te houden. In dat onderzoek werden onder meer veertig getuigen gehoord. Het OM zag in enorme fouten te hebben gemaakt en vroeg eerder dit jaar om vrijspraak.

  Nozai Thomas, die zijn straf al had uitgezeten, keek eerder dit jaar in De Telegraaf terug op de horrorjaren in de cel. “Ik woonde bij mijn moeder, zat op de mavo en werkte als installateur, toen ik van het ene op het andere moment in de gevangenis belandde. Elke dag heb ik gebeden. Soms ging het redelijk, op andere momenten was het de hel. Ook toen ik weer vrijkwam, bleef ellende me achtervolgen. Niemand moest me nog, iedereen zag me als moordenaar.”

  Kabes zat acht jaar vast, tot het hof zijn straf in juli opschortte in afwachting op het vonnis. “De eerste twee jaar zat ik in de Koraal Specht-gevangenis op Curacao. Daar was het verschrikkelijk. Later werd ik overgeplaatst naar Bonaire waar ik het iets beter had. Het is heel erg om te zijn opgesloten voor iets dat je niet hebt gedaan. Altijd hield ik fotootjes van mijn kinderen bij me. Alleen voor mijn dochtertjes wilde ik blijven vechten,” zei Kabes afgelopen zomer.

  • Veroordeelde dubbele moord Bonaire mogelijk onschuldig?
   05 Aug 2009
   Drie Bonairianen, waaronder Andy Melaan werden hiervoor veroordeeld. Maar Melaan zegt onschuldig te zijn. Melaan (destijds 28) is tot 24 jaar veroordeeld. Eimar Wanga (destijds 21) en Nozai Thomas (destijds 20) kregen ...
  • Gerechtelijke dwaling op Bonaire
   18 Aug 2012
   Uit onderzoek door advocaat Geert-Jan Knoops en zijn team is gebleken dat de Bonairianen Nozai Thomas (26) en Andy 'Kabes' Melaan (34) hoogstwaarschijnlijk niets te maken hadden met een in 2005 gepleegde dubbele moord.
  • Aanhoudingen verwacht in dubbele moord gebroeders Martis
   23 Jul 2005
   Nadat Bonaireaan Jarvis Melaan op 13 juni 2006 een ingezonden stuk schrijft in de krant Amigoe, waarin hij twijfelt aan de schuld van Andy Melaan en Nozai Thomas werd er op 21 juni 2006 een inval gedaan bij Jarvis ...
  • Justitie erkent dwaling in moordzaak Bonaire
   25 Aug 2012
   Kort na een gesprek met de toenmalige Nederlandse officier van justitie Ernst Wesselius trok Wanga zijn bekentenis echter in en wees hij plotseling Thomas en Melaan aan. Daarmee ontsnapte hij zelf aan levenslang: Wanga ...
  • 01 Jul 2013
   Een dubbele moordzaak uit 2005 waarvoor twee mannen zijn veroordeeld wordt heropend. De veroordeelde mannen hebben waarschijnlijk ten onrechte vastgezeten. Andre 'Kabes' Melaan kreeg destijds 24 jaar en zat nog ...

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  donderdag 14 november 2013

  Levenslang en 30 jaar voor moord Nederlander

  Twee mannen zijn veroordeeld tot respectievelijk levenslang en 30 jaar cel voor de moord op de Nederlander Stefano Steenbakkers (17) op het eiland Puerto Rico. Dat meldden media in Puerto Rico woensdag (lokale tijd).

  John Anthony Morales López kreeg 30 jaar cel, na een bekentenis. Zijn mededader Alexis Amador Huggins kreeg eerder levenslang.

  De mannen waren uit op de auto van de Nederlander, die samen met zijn moeder op Puerto Rico woonde. De overvallers schoten hem in juni 2012 neer in zijn wagen. De scholier overleed later in het ziekenhuis.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  zondag 10 november 2013

  Man doodgeschoten in Amsterdam

  Een man (34) uit Amsterdammer is afgelopen nacht rond 00.30 uur doodgeschoten in Amsterdam-Noord. Hij was een bekende van de politie.

  Een voorbijganger zag het slachtoffer liggen op de Korte Papaverweg en belde direct 112. Ambulancepersoneel heeft hem niet meer kunnen redden.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  zaterdag 9 november 2013

  Dode gevonden bij brand

  Tijdens het blussen van een brand in een woning aan de Elisabeth Boddaertstraat in Amsterdam-West is de brandweer op een lijk van een man gestuit.

  De melding over de brand kwam 's ochtends tegen 5 uur binnen. Om te kunnen blussen moest de brandweer een deel van het dak slopen. De woningen ernaast liepen rook- en waterschade op. Daar was op het moment van de brand niemand aanwezig.

  Update 15 november 2013:
  De man (46) uit Amsterdam blijkt te zijn vermoord.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  donderdag 7 november 2013

  2 doden bij gijzeldrama in Reuver

  In Reuver zijn bij een gijzelingsactie 2 mensen om het leven gekomen. Het gaat om een Shaniqua (3) dat gegijzeld werd door haar vader Ziejed Ajubi (44) die eerst haar en toen zichzelf doodschoot.

  Eerder op de dag zagen getuigen Jessica (26) in een worsteling met haar ex-vriend waarbij haar dochtertje toekeek. De man schoot de vrouw in haar been, greep het kind en verschanste zich toen in het huis van de ouders van de vrouw.

  Na urenlange  onderhandelingen werden rond 14.45 hr. 2 schoten gehoord waarna de doden werden gevonden.

  De gewonde Jessica werd  na te zijn neergeschoten door een buurman zijn huis binnen gesleept waarbij haar ex-vriend ook nog poogde te schieten.

  De dader, een man van Antilliaanse/Jordaanse afkomst was in 2005 al veroordeeld voor een geweldsmisdrijf. Het huis waarin hij zich verschanstte behoorde aan de ouders van de vrouw. Zij en haar dochtertje woonden daar tijdelijk. Naar verluidt was de vader van de vrouw nog binnen toen de man naar binnen drong. De vader kon echter ontsnappen.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Man vast na dood zwangere vrouw

  Een man (34) uit Leiderdorp zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een zwangere vrouw (30).

  De vrouw werd op 30 oktober zwaargewond aangetroffen in het trappenhuis van een flat aan de Raaphorst in Leiderdorp. Reanimatie mocht niet meer baten, de vrouw overleed later in het ziekenhuis. De politie sloot een misdrijf niet uit en stelde een onderzoek in. Dit leidde tot de arrestatie van de verdachte.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  woensdag 6 november 2013

  Echtpaar doodgestoken in Amsterdam

  Een ouder turks echtpaar is vannacht doodgestoken in hun woning aan de Israël Queridostraat in Amsterdam Nieuw-West. De dader is op de vlucht.
  Buren hoorden gegil en belden de politie. Toen die aankwam vonden zij de zwaargewonde Turkse vrouw, die ondanks reanimatie niet meer gered kon worden. In de woning lag haar man, die al was overleden aan zijn steekwonden.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  zondag 3 november 2013

  Dode man in Velp

  Een man(60) uit Velp is vermoord gevonden in de kelderbox van zijn flat aan het Kemphaanplein. Hij bleek 30 november reeds vermoord.

  Update 21 maart 2012
  Volgens het OM heeft de man lange tijd geleden voor hij stierf.

  Volgens de officier heeft het slachtoffer drie tot zes uur voor zijn dood, een half uur tot een uur voor het overlijden en rond het moment van sterven letsel opgelopen en mogelijk ook daarna.

  Drie verdachten zitten vast op verdenking van moord of betrokkenheid daarbij. Het zijn een 54-jarige vrouw, die bij het slachtoffer inwoonde, haar 30-jarige schoondochter uit Lathum en een bevriende 35-jarige man uit Barneveld. Alle drie blijven in de cel, besloot de rechtbank.

  De 30-jarige vrouw heeft bekend dat zij het slachtoffer met glazen en messen heeft gestoken en geslagen. Justitie is er niet zeker van dat alleen dit het slachtoffer fataal is geworden.

  De vermoedelijke aanleiding was een ruzie tussen de drie verdachten en de Velpenaar. De 54-jarige vrouw woonde bij de man in, maar moest van hem het huis uit. Vermoedelijk is de 30-jarige schoondochter van de vrouw daarop door het lint gegaan.

  Volgens de officier zijn er meerdere aanwijzingen dat de drie betrokken zijn bij de dood.

  De rechtbank gaat 5 juni verder met de zaak.

  Update 12 december 2014
  Na aanvankelijk 18 jaar gekregen te hebben, worden de  moeder en de vriend  vrijgesproken van moord, maar krijgen 18 maanden voor het verduisteren van een lijk. De dochter krijgt 4 jaar en TBS. Zij kreeg eerder 8 jaar en TBS.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook