donderdag 27 november 2014

Amerikaan mag nog niet worden uitgeleverd

De van moord verdachte Amerikaan David Carl Smith (40) die volgens zijn advocaat in Texas de doodstraf riskeert, mag van het gerechtshof in Den Haag, hangende zijn beroep tegen uitlevering, nog niet aan de USA worden uitgeleverd door ons land.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben de Amerikanen toegezegd dat Smith niet wordt geëxecuteerd. Maar volgens advocaat Bart Stapert is dat niet genoeg en moet Nederland hardere garanties eisen.

Stapert wijst er op dat de ervaring leert dat in Texas een aanklacht snel kan wijzigen. Daarom is de mogelijkheid dat Smith toch wordt geëxecuteerd, volgens de advocaat zeker niet onrealistisch.

Stapert heeft bij zowel bij het gerechtshof in Den Haag als bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een procedure aangespannen om de uitlevering te voorkomen.

Smith zou in december 2012 betrokken zijn geweest bij de moord op een prostituee in een hotelkamer. In januari 2013 kwam hij naar Nederland, waar zijn vriendin woont. Inmiddels zit hij in Nederland in de cel.

Texas is de staat waar verreweg de meeste executies plaatsvinden en trekt zich meestal weinig van kritiek op de doodvonnissen. Stapert heeft een brandbrief gestuurd naar de vaste Kamercommissies van Justitie en Buitenlandse Zaken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook