woensdag 11 februari 2015

Uitspraak: 20 jaar in hoger beroep voor doodslag op kickbox gala

Een man (34) uit Veghel is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor een schietpartij in Zijtaart waarbij Youssef Sabbahi (37) om kwam. Volgens het gerechtshof 's-Hertogenbosch is hij schuldig aan doodslag, poging tot doodslag en verboden wapenbezit. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de man eerder tot 16 jaar celstraf.

De verdachte was met vrienden bij het kickboksgala 'The battle of Zijtaart' op 11 november 2012. Daar ontstond een gevecht tussen één van de vrienden van de verdachte en het slachtoffer, omdat deze man de verdachte zou hebben bedreigd. De verdachte wilde zijn vriend verdedigen en het gevecht stoppen, zo zegt hij. Ook was verdachte - zoals hij later verklaarde - bang en in paniek omdat hij dacht dat zijn vriend zou worden doodgeslagen. De verdachte pakte daarom zijn pistool en schoot Youssef Sabbahi dood. Daarna richtte hij het wapen op Nabil, de toen 31-jarige broer van het slachtoffer, en schoot ook hem neer. De jongere broer raakte daarbij gewond.

De verdachte heeft een beroep gedaan op noodweer, hij wilde immers zijn vriend verdedigen. Het hof concludeert dat de verdediging door verdachte niet noodzakelijk was. De vriend van verdachte en het slachtoffer waren verwikkeld in een één-op-één-gevecht, waarbij de vriend zichzelf verdedigde. Hij kon dat ook, want hij was een professioneel kickbokser en dat wist de verdachte. Dat de vriend behoorlijk wat klappen kreeg van het slachtoffer, betekent niet dat de verdachte hem moest verdedigen. Het was dan ook niet nodig dat de verdachte zijn vuurwapen gebruikte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook