vrijdag 24 april 2015

Zelfmoord Lou G. in EBI

Lau G., heeft zelfmoord gepleegd in de extra beveiligde inrichting in Vught. Hij deed dat met een overdosis pillen die hij bewaarde in een medisch apparaat dat hij had voor zijn apneu.

Lau G. werd gisteren door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot levenslang voor de moord op de Venrayse Marokkanen Karim Fourkour en Fouad Bendella in 2006 en het begraven van beide slachtoffers. Zijn medeverdachte Geert G. kreeg dertig jaar cel.

Beide slachtoffers moesten het inbreken in een hennepplantage bekopen met de dood. Zij zaten als ratten in de val toen Lau G. en Geert G. de uitgang van het wiethok afsloten en naar binnen gingen, allebei gewapend met een pistool. Lau G. gaf Bendella en Fourkour een nekschot, zo bleek tijdens de rechtszaak. “Een weloverwogen executie”, aldus de officier van justitie.

De advocaten van Lau G., Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops, zeggen “met pijn en droefenis” kennis te hebben genomen van diens overlijden.

“Het was een bijzonder aimabele man die tot het einde van zijn leven hoopte op gerechtigheid”, aldus de raadslieden in een verklaring. “Omdat hij dit niet kreeg en zijn langdurig verblijf in de EBI te Vught geen uitzicht op verbetering bood, wat een voor hem ondraaglijke situatie betekende, moet dit voor Lau G. niet langer mentaal draagbaar zijn geweest.”

De advocaten zeggen het mentaal lijden van G. van nabij te hebben meegemaakt en de hoop te hebben gehad “dat hij voldoende vertrouwen zou blijven houden in een rechtvaardige uitkomst van zijn strafzaak alsmede vertrouwen in het strafrechtssysteem”.

De dood van G. roept volgens Heuvelmans en Knoops “wederom de vraag op naar de humaniteit van het EBI-systeem”. “In zijn nagedachtenis spreken wij de hoop uit dat justitie hier lering uit zal trekken en zal blijven streven naar verdere humanisering van het strafrecht”, schrijven de raadslieden.

G. kwam in de EBI terecht nadat hij vorig jaar in de gevangenis in Grave in een van zijn polsen had gesneden. Dat was waarschijnlijk bedoeld om te kunnen ontsnappen, maar het plan strandde al snel. De verwonding viel mee.

G. is meerdere keren in beroep gegaan tegen zijn verblijf in de EBI, maar hij werd niet overgeplaatst.

In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zitten vluchtgevaarlijke criminelen die daar tijdelijk zijn geplaatst. Ze krijgen dezelfde zorg als alle andere gedetineerden, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. G. kreeg nadat hij het vonnis te horen had gekregen, psychologische hulp aangeboden. Het is de eerste zelfmoord in een cel binnen de streng beveiligde inrichting. Wel werden eerder zelfmoorden gepleegd op het terrein van het complex in Vught.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook