vrijdag 21 maart 1997

Vrouw dood gevonden in Groningen.

Psychologe Els Schurink (33)  wordt dood gevonden in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen.
De politie nam een kijkje in de woning nadat zij niet op haar werk was komen opdagen.

De recherche gaat er van uit dat zij in de nacht van 20 op 21 maart moet zijn doodgestoken, vermoedelijk toen ze net op het punt stond om naar bed te gaan. Het moordwapen wordt  niet in de woning  gevonden Opvallend is dat er op tafel allemaal naaispullen staan, maar dat de schaar ontbreekt. Was dat soms het moordwapen?

Op een limonadeglas de vingerafdrukken van zowel Els als van een onbekend persoon aangetroffen. De recherche is ervan overtuigd dat dit de vingerafdrukken zijn van iemand die op de avond van de moord bij Els in de woning is geweest. Onder de nagels van Els wordt celmateriaal van een onbekende man gevonden. De recherche beschouwt dit DNA-profiel net als de vingerafdruk als een mogelijk daderspoor.

Braaksporen zijn er niet. Els kan de dader dus zelf hebben binnengelaten, de moordenaar kan ook via de niet-afgesloten keukendeur zijn binnengeslopen of wellicht had hij een eigen sleutel. Opvallend is dat de sleutel van de keukendeur, die normaal gesproken aan een haakje naast de deur hing, verdwenen is. In de tuin worden verder drie voetsporen aangetroffen van stevige legerkistjes.

Er zijn geen sporen van een worsteling en niets wijst erop dat het om een zedendelict gaat. Roof als motief ligt ook niet voor de hand, want de woning is niet doorzocht en er lijkt niets te zijn verdwenen.

Zes weken voor de moord, op 12 februari 1997, was er om twee uur ‘s nachts een putdeksel door Els’ slaapkamer gevlogen. Het deksel had de Groningse op een haar na gemist. Diezelfde nacht was ook de fiets van Els gestolen vanuit haar achtertuin. Het zijn incidenten die er volgens de politie op kunnen wijzen dat de moordenaar het al langere tijd op Els had gemunt.

Update Mei 1998: Het Cold Case Team houdt rekening met vijf verschillende scenario’s die een mogelijke verklaring kunnen geven voor de mysterieuze moord.

Mogelijk zijn bij één van Els’ minnaars de stoppen doorgeslagen. Els trouwde in 1989 met K. uit Utrecht, maar kreeg tijdens haar huwelijk een affaire met een vriend. In 1994 kwam het tot een scheiding tussen Els en K. Kon de ex het misschien niet verkroppen dat de als wispelturig bekend staande Els hem had verlaten?

Ook bekijkt het team een scenario dat is gebaseerd op het delicate onderzoek dat Els deed. De klinisch psychologe deed onderzoek bij gezinnen waarbinnen incest had plaatsgevonden en was daarbij niet altijd een genode gast. Was de moord misschien een vergelding?

Verder onderzoekt de recherche of er een financieel motief is, bijvoorbeeld in de sfeer van fraude op de werkvloer. Had Els misschien iets ontdekt en was haar dat duur komen te staan? Maar ook dit scenario’s moet worden geschrapt. Het nieuwe onderzoek door het Cold Case Team levert weliswaar enkele verdachten op, maar de doorbraak blijft uit. Geen van de DNA-profielen en  vingerafdrukken van de verdachten komen overeen met de sporen op de plaats delict.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook