vrijdag 16 juni 2000

Eis: Levenslang voor tbs-hulpkoster voor moord op Eline Hellemons

Advocaat-generaal W. Groos heeft vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam levenslange gevangenisstraf geëist tegen André van der W. (54). De hulpkoster wordt verdacht van moord op de verstandelijk gehandicapte Eline Hellemons (26). Van der W., die ontkent, werd eerder na een eis van tien jaar cel en TBS vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam.

Van der W. en het slachtoffer werkten beiden in het kerkgebouw De Hoeksteen in Amsterdam. Toen de schoonmaakster Hellemons op vrijdagavond 24 juli 1998 niet thuiskwam van haar werk, alarmeerde haar moeder de politie. Het lichaam van de vrouw werd twee dagen later met stukgesneden ondergoed gevonden in de Sloterplas.

Getuigenverklaringen wijzen in de richting van de hulpkoster. Omwonenden zagen Van der W. tijdens de bewuste weekwisseling met een rolcontainer van de kerk door de wijk lopen. Hierin werden bloed en een haar van het slachtoffer gevonden. Zelf zegt de verdachte dat hij de container leeg vond en mee terugnam naar de kerk.

In hoger beroep kwam hier nog een verklaring van een voormalig medegedetineerde van Van der W. bij. Tegen hem zou de hulpkoster de dag na de rechtszitting bij de rechtbank hebben bekend dat hij een verstandelijk gehandicapt meisje seksueel had misbruikt, vermoord en gedumpt.

Bovendien vond de politie in de woning van Van der W. kleren met bloedvlekken in een sopje. Maar er kon niet vastgesteld worden dat het om bloed van het slachtoffer ging. Ook werden handboeien met een stukje huid van Hellemons gevonden. "Ik heb ze gekregen van Eline", was de verklaring van de verdachte.

Het niet kunnen vaststellen van de exacte doodsoorzaak en het ontbreken van concrete sporen van Van der W. bleken bij de rechtbank een veroordeling in de weg te staan. Zijn advocaat verweet het openbaar ministerie de hulpkoster vooral vanwege zijn justitiële verleden te beschuldigingen. Van der W. zat 28 jaar in TBS-klinieken voor zedenmisdrijven. In 1994 werd hij, tegen het advies van zijn behandelaars in, door de rechtbank uit de TBS-kliniek ontslagen.

Uitspraak 30 juni: Het werd 10 jaar en tbs

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook