vrijdag 30 mei 2008

Franse aanklager in Hoger beroep na vrijspraak Nederlanders in Drugsmsokkelzaak

Het Franse Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend tegen twee Nederlanders die vorige week door de rechtbank in Bordeaux zijn vrijgesproken van hasjtransporten. Dat heeft advocaat Jan Verhoef van een van de verdachten vrijdag bevestigd. De twee verdachten waren vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Verhoefs cliënt Leen R. wordt door de Franse justitie gezien als hoofdverdachte. Tegen hem was achttien jaar celstraf geëist. De andere verdachte tegen wiens vrijspraak beroep is ingesteld, Marcel S., hoorde vijf jaar cel eisen. De datum voor het hoger beroep is nog geprikt. "Het kan zomaar een jaar duren voordat het hoger beroep dient," zegt de raadsman.

Een bende van twaalf man, elf Nederlanders en een Pool, wordt verdacht van het smokkelen van 160 ton hasj tussen 2001 en 2004. Zeven Nederlanders en de Pool werkten als vrachtwagenchauffeur.

Hoofdverdachte Jan S. is nog altijd voortvluchtig. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar cel en een miljoen euro boete. Daarnaast mag hij nadat hij zijn straf heeft uitgezeten, Frankrijk nooit meer betreden. De andere acht Nederlandse verdachten moeten vier tot dertien jaar de cel in. Ook kregen zij gezamenlijk een boete van 7,5 miljoen euro door de rechter opgelegd.
Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: