vrijdag 26 september 2008

Blunders in verdwijningsonderzoek Bonaire

Lichaam Marlies gevonden

Het lijkt steeds duidelijker te worden dat er in de vermissingszaak van Marlies van der Kouwe op Bonaire grote blunders gemaakt zijn. De politie is aanvankelijk nauwelijks serieus op de zaak in gegaan. Nadat de bewaker van het electricteitsbedrijf op het horen van Marlies' gegil de politie had gebeld. Werd er lauw gereageerd. Agenten die ter plaatse gingen kijken vonden een fiets en twee teenslippers. Ze haalden slechts hun schouders op. Ook de volgende twee dagen -toen vrienden van Marlies navraag gingen doen bij de politie- werd er geen actie ondernomen. Pas maandag werd de onderzoeksleider Schagen ingelicht over de verdwijning van Marlies.


Inmiddels is er een man aangehouden ivm de verdwijning van Marlies. De verdachte is een man uit Kralendijk. Meer informatie wilde de politie niet geven. Volgens de radiozender Boz di Boneiru zou de verdachte net een gevangenisstraf hebben uitgezeten van acht jaar in de Bon Futuro gevangenis wegens seksueel geweld. Hij zou sinds twee à drie maanden op vrije voeten zijn gesteld, aldus de zender. Het gaat om Rayan Pieters. Pieters heeft in 2002 een Tjechische toeriste verkracht. Eerder al -toen hij 16 was- verkrachte hij een echtpaar dat hem betrapte bij een inbraak.

In verband met de arrestatie zouden op twee plekken huiszoekingen zijn verricht in de wijk Tera Kora. De verdachte zou werkzaam zijn in het Bonaire Plaza Hotel.

Woensdag werd op het eiland een ander meisje ontvoerd. Het ging om een Nederlands kind van 8 jaar dat zichzelf wist te bevrijden. De politie heeft voor deze zaak twee verdachten aangehouden. Volgens de woordvoerder ging het om een "bizar toeval". Justitie ziet geen verband tussen beide zaken.

De politiechef van Bonaire John Schagen is destijds in Nederland betrokken geweest bij de zaak van René Lancee, de Schiermonnikoogse korpschef die ten onrechte werd opgepakt op verdenking van incest. Schagen is toen altijd blijven volharden in zijn geloof in de schuld van Lancee. Is zijn huidige functie op Bonaire dan ook een echte promotie of is het meer wegpromoveren? Enige tunnelvisie is hem dus niet vreemd. Dat geldt ook voor een andere functionaris op de Antillen: Officier van Justitie mr. David van Delft, de OvJ die destijds met de benodigde 'smoke and mirrors' Frenky P., de leider van de zgn. bende van Venlo, levenslang heeft bezorgd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: