maandag 22 september 2008

Justitie greep niet in bij moord op moeder en 14-jarig kind

De Koninklijke Marechaussee en het openbaar ministerie in Nederland waren nauwkeurig geïnformeerd over de aanstaande moord op Lucia 'Wendy' (41) en Joyce Videler (14) op Isla Margarita in augustus vorig jaar.

Een criminele informant waarschuwde twee rechercheurs van de Koninklijke marechaussee 48 uur voordat de slachtoffers op het Venezolaanse eiland spoorloos verdwenen. De stoffelijke resten van moeder en dochter werden vorige maand op Isla Margarita aangetroffen. Ze bleken te zijn vermoord.

De politie had van het OM geen toestemming gekregen om de aanstaande slachtoffers in te lichten over de op hande zijnde moordaanslag. 

De 41-jarige Lucia Videler en haar 14-jarige dochter Joyce stapten op maandag 20 augustus 2007 in een taxi op Isla Margarita en waren sindsdien spoorloos.

Lucia Videler (roepnaam Wendy) woont sinds 2000 samen met haar man Arthur en vier kinderen, Jimmy (13), Joyce (14), Faay (19) en Femke (24), in Venezuela.

Op de bewuste dag waren Lucia en Joyce op weg naar Conjunto Manolo te Pampatar, een reis die hooguit vijftien minuten duurt. De taxi waarin zij stapten was een witte Nissan Sentra.

Femke Videler (dochter van Lucia) wilde samen met haar vader Arthur Videler (echtgenoot van Lucia) een uur later ook die kant op gaan. Zij belde haar moeder om te vragen of zij nog iets konden meenemen. Lucia was echter niet meer te bereiken. Later bleek dat Lucia en Joyce nooit op de plaats van bestemming waren aangekomen.

Twee weken voor de verdwijning waren de Videlers gewaarschuwd door de Nederlandse ambassade in Colombia. Zij zouden op een lijst staan van een criminele organisatie en daardoor gevaar lopen. Arthur Videler vermoedt dat de zakenrelatie met Johan Woudstra de reden is dat de ambassade zijn familie heeft gewaarschuwd voor gevaar. De ontvoerders zouden denken dat zijn vrouw de beschikking heeft over 200.000 euro van de vermoorde Woudstra

De zakenrelatie met Woudstra is ook de reden dat er gedacht wordt aan een ontvoering. Tot nu toe is er echter nog geen eis tot betaling van losgeld ingediend.

Wel zijn er enige bedreigingen binnengekomen bij de familie Videler.

Op de huistelefoon in Venezuela is er een bericht op de voicemail achtergelaten. Er is een donkere mannenstem te horen die iets onverstaanbaars zegt. Op de achtergrond klinkt het gehuil van een meisje, ze zegt: "Ik wil niet kussen." Volgens Femke is dat haar zusje Joyce.

Arthur heeft sinds de verdwijning van Lucia en Joyce drie keer dezelfde foto op zijn telefoon ontvangen. Op de foto is een gezette donkere man te zien, wiens gezicht er raar blauw uitziet. Alsof hij dood is.

Vrijdag 14 september werden Jimmy, Faay en Femke Videler uit veiligheidsoverwegingen Venezuela uitgeloodst, naar het appartement van Femke (de enige van de familie die in Nederland woont).

Arthur besloot op het laatste moment niet naar Nederland te gaan. Hij wilde niet naar Nederland gaan zonder zijn vrouw en dochter Joyce.

Lees ook de Telegraaf

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: