vrijdag 10 oktober 2008

Hoge Raad verwerpt cassatieberoep in de zaak Marielle de Geus

Patrick van S. is voor de verkrachting en doodslag op Mariëlla de Geus door de rechtbank ’s-Gravenhage op 27 juni 2006 (LJ Nummer AX9356) en vervolgens in hoger beroep door het hof ’s-Gravenhage op 12 juni 2007 (LJ Nummer BA6870) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar.

Tot en met de behandeling bij de rechtbank heeft van S.ontkend Mariëlla de Geus te hebben verkracht en gedood. Bij het hof heeft hij de verkrachting bekend, maar is hij de doodslag blijven ontkennen. Van S. beweert dat hij bij de verkrachting is betrapt door een andere man, dat hij toen is weggevlucht en dat deze andere man haar vervolgens om het leven heeft gebracht. Deze man, die eerder in deze zaak verdachte is geweest, is later tot in hoogste instantie vrijgesproken.

Volgens het hof is de lezing van van S. onaannemelijk. Daarbij speelt een rol dat de Geus door van S. is verkracht op de plaats waar zij ook met geweld om het leven is gebracht en dat uit technisch onderzoek is gebleken dat er geen enkel spoor is gevonden dat wijst in de richting van een ander. Er zijn echter wel sporen van van S. bij het slachtoffer aangetroffen. Het hof heeft dus ook de doodslag bewezen verklaard.

De verdachte heeft cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het hof ‘s-Gravenhage. Volgens de advocaat van de verdachte in cassatie (mr. R. Müller, advocaat in Alphen aan den Rijn) heeft het hof niet behoorlijk gemotiveerd waarom het de verdachte - en niet een andere persoon - is geweest die Mariëlla de Geus om het leven heeft gebracht.

Op 2 september 2008 heeft de procureur-generaal mr. J.W. Fokkens in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het cassatieberoep te verwerpen.
In zijn uitspraak van 7 oktober 2008 heeft de Hoge Raad het cassatieberoep verworpen. De Hoge Raad is van oordeel dat het hof goed heeft gemotiveerd waarom is bewezen dat het de van S. is geweest die Mariëlla de Geus heeft gedood.
Met deze uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling van de verdachte definitief geworden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: