vrijdag 11 april 2008

Verdachte van moord op Katrina Khanyak langer vast

Robert-Jan Breukel (36) uit Baarle-Nassau, verdacht van moord op zijn Wit-Russische echtgenote Katrina (26), moet van de Bredase rechtbank zestig dagen langer vast blijven zitten gedurende het gerechtelijk onderzoek.De 26-jarige Katrina werd op 18 februari dood aangetroffen in de echtelijke woning (de voormalige Femis bank) op de grens van Baarle-Nassau/Hertog in een kist in de kamer van haar dochtertje.

Het stoffelijk overschot van Katrina Khanyak werd op 18 februari aangetroffen in haar woning in Baarle-Hertog. Het lichaam zat gevouwen in een plastic ton. Rond de ton was een laag piepschuim gespoten en dat alles zat verstopt in een houten kist op de kinderkamer. De pathologen die het lichaam onderzochten, stonden voor een moeilijke taak. Ze slaagden erin om de identiteit vast te stellen maar een doodsoorzaak vonden ze niet. Het is bijgevolg onmogelijk om te stellen dat de vrouw werd vermoord.

"Het lichaam was helemaal verzeept", zegt een deskundige. "Dat betekent dat bepaalde structuren moeilijk te herkennen zijn. Bijvoorbeeld bloedingen en blauwe plekken zijn niet terug te vinden." Volgens de deskundige kan een aantal zaken worden uitgesloten. "Het skelet was nog intact, inclusief het strottenhoofd. Bij wurging wordt dat dikwijls gebroken. Het hoofd is ook niet ingeslagen." Een overdosis drugs als doodsoorzaak zou volgens hem wel terug te vinden zijn. "Maar niet als de vrouw eerst in slaap wordt gebracht en daarna in de kist gestopt."

B. heeft in eerste instantie ontkend. Hij had sinds de verdwijning van Katrina in april 2007 verklaard dat zij naar Wit-Rusland vertrokken was.

Of B. de afgelopen dertig dagen andere verklaringen heeft afgelegd, mag zijn advocaat, niet zeggen omdat zijn cliënt 'in beperking zit'.

"Dat is om te voorkomen dat hij mogelijke getuigen beïnvloedt", aldus OM-woordvoerder Tycho Carbaat.

"De rechtbank in Den Bosch wees het beroep af met als enig argument dat het algemeen belang primeert boven het individueel belang", vertelt advocaat Herwig Declerck. De resultaten van het autopsierapport spelen volgens hem wel in het voordeel van zijn cliënt.

"Zelfs het tijdstip van overlijden is niet vast te stellen. Het openbaar ministerie in Nederland zit met een groot probleem. In hoeverre kan de beschuldiging van moord nog worden gehandhaafd?"

De advocaten gaan die argumenten gebruiken op de pro forma-zitting op 3 juni. "En we gaan vragen stellen over de voortgang van het onderzoek. Onze cliënt houdt zijn onschuld staande. We vragen dat justitie naar andere mogelijke daders op zoek gaat. Op 3 juni stellen we een aantal draaiboeken voor", aldus Declerck.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook