maandag 21 april 2008

Vrijspraak voor onterecht veroordeelde Aldo Gianotta in de A12 moorden

Lecce, de thuisbasis van de SCU
Het gerechtshof in Arnhem heeft de 46–jarige Amstelvener Aldo Giannotta maandag 21-4-2008 vrijgesproken van moord op twee Braziliaanse drugshandelaren (Paulo de Avila Garrido en Jose Davi). Het dode tweetal werd in 2002 gevonden langs de snelweg A12 ter hoogte van Woerden. Giannotta werd 8 augustus 2006 door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) betoogde twee weken geleden dat Giannotta mede opdracht gaf voor de moord op de Brazilianen. Die hadden aan hem en zijn kompaan Cerfeda 20 kilo drugs geleverd. De mannen wilden volgens de advocaat–generaal niet voor de partij betalen. Ze lieten de drugsleveranciers direct vermoorden om te voorkomen dat wraak zou volgen.

Het OM baseerde zich voor een groot deel op de bekentenis van mafioso Cerfeda, hoofd van de SCU in Nederland, die in Italië nog veertien andere moorden heeft bekend in ruil voor bescherming en onderhoud voor zijn familie. Maar het gerechtshof vindt de beschuldiging van de kompaan niet voldoende, zo blijkt uit de uitspraak. Het motief voor de moord is volgens het hof ongeloofwaardig.

Giannotta heeft wel bekend dat hij de dag na de moord door twee anderen is opgehaald om te zoeken naar de auto waarin de twee Brazilianen van dichtbij door het hoofd zijn geschoten. Die auto is in zijn garage schoongemaakt.

Het hof veroordeelde de man maandag wel tot zeven jaar cel voor de invoer van 20 kilo drugs. „Na een eerdere celstraf van zeven jaar in België ging hij door met het in stand houden van de internationale groothandel in drugs. Na de moorden besloot hij ook gewoon 14 van de 20 kilo cocaïne door te verkopen". aldus het hof.

Omdat Giannotta al jarenlang vast zit, betekent de uitspraak dat hij binnen zestig dagen op vrije voeten komt. Giannotta's advocaten, Wim Anker en Geert-Jan van Oosten, toonden zich maandag zeer verheugd over de spectaculaire vrijspraak. „Wij hebben de belangrijkste getuige, Filippo Cerfeda, buitenspel gezet”, aldus Van Oosten. „En terecht. Die man lapte en alles en iedereen erbij, als het hem zo uitkwam. Het is griezelig om iemand op verklaringen van zo iemand levenslang vast te zetten. Gelukkig is dat nu teruggedraaid.”

Dat is een goede zaak. Wie het proces van de rechtbank (dus na veroordeling in eerste intstantie) leest (Rechter Bueno uit Utrecht), kan niet anders dan constateren dat de veroordeling op niets was gebaseerd, louter op een getuigenis van een mafia spijtoptant (Cerfeda) die door zoveel mogelijk namen te noemen een korte straf kreeg voor pakweg 24 moorden (10 jaar waarvan 7,5 jaar huisarrest), het feit dat Giannotta eerder voor cocaine handel was veroordeeld en het feit dat hij net als Cerfeda uit Lecce kwam.

Een ontlastende getuige -Fabio Franco, de rechterhand van Cerfeda, die de beweringen van Cerfeda tegensprak- werd genegeerd. Franco werd februari 2004 in Brazilie gearresteerd en uitgeleverd naar Italië.

Gefeliciteerd Aldo! Helaas betekent dit niet dat Giannotta direct naar huis mag. Hem wacht nog een uitleveringsverzoek uit Duitsland in verband met zijn vingerafdrukken die op een pak cocaine, dat Duitsland werd binnengesmokkeld, zijn gevonden

De echte en enige opdrachtgever Filipo Cerfeda leidt als pentito in Italie een redelijk comfortabel leven. De daadwerkelijke moordenaars -Adriano Palazzo en Tiziano Greco- worden nooit voor de moorden vervolgd, hoewel zij bekend hebben. Cerfeda is ook nooit vervolgd voor de moorden die hij in Nederland heeft gepleegd. Het gaat hier om de moorden op Giuseppe Lezzi - die ergens in de duinen bij Sassenheim begraven zou liggen- en op 2 Joegoslaven (Pedja Saku en Miodrag ‘Mica’ Maric Simonovic) bij een schietpartij in Cafe "The News" in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam.

Lees ook
Read this document on Scribd: Maffia in de polder

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook