maandag 30 juni 2008

Eis 15 jaar en TBS voor dubbele moord op schoonouders

De 41-jarige Michiel de G. heeft maandag voor de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de Westlander van moord op zijn ex-schoonouders. De amateurschutter uit Naaldwijk schoot in november vorig jaar zijn 68-jarige ex-schoonouders in hun huis in Monster dood. Kort na het incident meldde hij zich op het politiebureau.

De echtscheiding van zijn vrouw en de gevolgen daarvan, zoals de verdeling van de inboedel en de omgangsregeling met de twee kinderen, lagen ten grondslag aan zijn daad, aldus de verdachte. Ook kampte De G. met psychische problemen. Zo was hij eerder opgenomen geweest voor een depressie. Op die bewuste vrijdag raakte hij "de weg kwijt" toen hij een brief ontving over de financiële afhandeling. Hij stapte op zijn fiets en reed naar zijn ex-schoonouders die hun dochter bijstonden in de scheiding.

De G. stelde maandag dat hij zijn daad betreurt. "Het gebeurde allemaal in paniek." De officier van justitie betwijfelt dit. "De verdachte zegt dat hij in het wilde weg geschoten heeft. Er werden echter geen kogels gevonden op muren, plafonds en dergelijke." Ook zou de verdachte eerst naar zijn geladen pistool hebben gegrepen en niet zijn revolver die toen nog leeg was. Na zijn daad stapte hij over het lichaam van een van zijn slachtoffers heen en pakte, volgens getuigen, rustig de fiets.

Uit psychologisch onderzoek bleek dat de verdachte leed aan depressies en persoonlijkheidsstoornissen. Het OM stelde dat de verdachte handelde door een van tevoren genomen besluit. "De verdachte had bij meerdere keuzemomenten kunnen nadenken. Het is aannemelijk dat de verdachte heeft gehandeld onder emotionele omstandigheden, maar hij had hulp kunnen vragen." Aldus het OM

We zullen nooit weten wat de man bezielde, maar het is tekenend voor het OM dat zij psychologisch onderzoek aanvragen, maar vervolgens de resultaten wegwuiven als de conclusie hun niet aanstaat

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen vervolging Wilders voor Fitna

Het Openbaar Ministerie concludeerde vandaag bij monde van hoofdofficier van justitie Leo de Wit uit Amsterdam, dat Geert Wilders zich met zijn uitspraken over de islam en zijn film Fitna niet schuldig gemaakt heeft aan discriminatie of het aanzetten tot haat. De Wit noemt een aantal van Wilders' uitlatingen "weliswaar beledigend over moslims", maar die uitlatingen zijn volgens hem gedaan binnen de context van het maatschappelijk debat. "Dat ontneemt aan de uitlatingen het strafbare karakter." Er is dan ook geen sprake van discriminatie of aanzetten tot haat.

Het onderzoek van justitie heeft enkele maanden geduurd. Hoofdaanklager De Wit zei maandag dat verder meespeelt dat Wilders het heeft over islam als godsdienst en niet over moslims. De Wit: "Wij vinden dat de uitlatingen van wilders beperkt zijn gebleven tot de islam als godsdienstige beweging." Volgens het OM plaatst de politicus "niet primair de Nederlandse moslims tegenover andere groepen in de samenleving".

Het PVV-Tweede Kamerlid Wilders deed de afgelopen maanden uitspraken in diverse media en op internet over de islam en de Koran. Hij zei onder meer dat de Koran verboden moet worden omdat het een fascistisch boek zou zijn. Naar aanleiding van zijn uitlatingen deden tientallen personen en organisaties aangifte wegens discriminatie en aanzetten tot haat.

Zijn 17 minuten durende film Fitna kwam op 27 maart uit op internet. Wilders maakte de productie om "de gevaren van de Koran en islam te laten zien".

Ook naar aanleiding van de publicatie van de film kwamen aagiften binnen. Het OM besloot toen ook de eventuele strafbaarheid van Fitna te onderzoeken.

Een en ander lijkt me wat de film betreft logisch. Dit was grotendeels een compilatie van bestaand materiaal dat wreedheden vertoonde welke uit naam van de islam, cq door moslims werden begaan.

De Nederlandse regering leverde destijds zware kritiek op de film. Kort na de publicatie zei premier Balkenende het verschijnen van de film te betreuren. Ook constateerde hij dat de film slechts tot doel had anderen te kwetsen. Wilders zelf sprak van "een nette film" die binnen de grenzen van de wet is gebleven. "Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken", zei Wilders na het uitkomen van zijn film.

Politicus Geert Wilders is niet verbaasd over de conclusie van het Openbaar Ministerie dat hij niet over de schreef is gegaan met zijn anti-Koranfilm Fitna en interviews over de islam. "Ik heb van het begin af aan geweten dat ik binnen de kaders van de Nederlandse wet bleef. Ik ben blij dat het OM ook ziet dat ik me aan de wet hou, maar het verbaast me niet. Ik val nu niet van mijn stoel." De PVV-leider is blij dat ook het OM hem de ruimte geeft in het maatschappelijk debat. "Dat voeren we in de Tweede Kamer en in het land, maar niet in de rechtszaal."

Diverse personen en organisaties die aangifte tegen Geert Wilders hadden gedaan wegens discriminatie of aanzetten tot haat, stappen naar het gerechtshof in Amsterdam. Zij zijn het er niet mee eens dat het Openbaar Ministerie Wilders niet vervolgt voor zijn film Fitna. Antiracismeorganisatie Nederland Bekent Kleur en advocate Els Lucas uit Lelystad kondigden aan een zogenoemde artikel-12-procedure te beginnen. Daarmee hopen de aangevers het gerechtshof zover te krijgen dat het opdracht geeft aan het OM Wilders alsnog te vervolgen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Getuigen snelkookpanmoord opnieuw voor de rechter

Vijf belangrijke getuigen in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord moeten opnieuw voor de rechter verschijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag beslist.

Het horen van de getuigen op de zitting moet opnieuw, omdat de rechtbank eerder deze maand een nieuwe samenstelling kreeg na gewraakt te zijn. De vorige rechtbank moest weg nadat uit een intern stuk over de verdachte, dat per abuis naar het Openbaar Ministerie en de verdediging was gestuurd, vooringenomenheid van de rechtbank zou blijken.

Het horen van de getuigen gebeurt vanaf 10 november. De hoofdverdachte in de zaak, de 52-jarige M.Y. uit Haarlem, zit dan al vier jaar in voorarrest. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in 1997 zijn toen 28-jarige broer heeft vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd in een snelkookpan uitgekookt en zijn lichaam door een vleesmolen gedraaid. Y. zou in 2002 ook op gruwelijke wijze zijn 30-jarige ex-vrouw hebben vermoord. Hij ontkent beide moorden.

Eén van de getuigen die opnieuw wordt gehoord, is de 29-jarige Tamara N. uit Spaarndam, die vorig jaar wegens medeplichtigheid aan de snelkookpandmoord tot acht jaar is veroordeeld. Zij heeft evenals twee andere getuigen belastende verklaringen afgelegd over Y. Ook twee vrouwelijke rechercheurs moeten opnieuw getuigen.

De rechtbank streeft ernaar 20 januari volgend jaar uitspraak te doen in deze langslepende zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook