dinsdag 30 december 2008

Vrijspraak voor vader die dochter aanbood voor sex

De vader uit Enschede die werd verdacht van het op internet aanbieden van zijn 11-jarige dochter voor seks, is daarvoor door de rechtbank in Almelo niet veroordeeld.

Volgens de rechtbank benaderde de man bezoekers van een chatbox met het aanbod samen met hem seks met zijn dochter te hebben. Hij zou haar eerst drogeren met GHB. Het kwam volgens de rechtbank echter niet tot een afspraak.

Ook is niet gebleken dat de dochter wist van de praktijken van haar vader. De vader heeft verklaard dat hij het aanbod deed om pedofielen op te sporen.

Hoewel de rechtbank dat niet gelooft is er ook geen bewijs dat de man daadwerkelijk van plan was zijn dochter samen met een ander te misbruiken. De rechter sluit niet uit dat hij genoot van de chats. De rechter noemt zijn gedrag tijdens de chats wel 'verwerpelijk'.

De man kwam uiteindelijk weg met anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, voor het verspreiden en in bezit hebben van kinderporno.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Siegmar Marchena weer gearresteerd

Marchena en Engelhardt
Marchena-Engelhardt
Siegmar Marchena (19), de ontsnapte medeverdachte in de zaak Marlies van der Kouwe is vanmorgen (lokale tijd) op Bonaire weer gearresteerd. Marchena werd samen met de andere ontsnapte gevangene, Rudolf Engelhardt (25), gevonden in een woning in de wijk Nikiboko, op korte afstand van de gevangenis. Zij zijn weer naar het politiebureau in Kralendijk gebracht.

Marchena en Engelhart waren 21 december ontsnapt door het doorzagen van tralies in het huis van bewaring in Bonaire. Of zij al die tijd in de woning in Nikiboko hebben doorgebracht is niet bekend.

Het ontsnappen van Marchena was niet verstandig, waarschijnlijk komt hij nu op een strenger regieme. Bovendien wordt hij enkel verdacht van hulp bij het wegmaken van het lichaam van Marlies. Daar staat op Bonaire maximaal 6 maanden celstraf op. Dat heeft hij hoe dan ook op 10 april achter de rug, mogelijk zelfs vóór het proces is afgelopen of zelfs maar is begonnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

15 maanden cel voor Leidse advocaat

Melvin E. advocaat te Leiden, is vandaag (30 december 2008) door het Haagse gerechtshof in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden celstraf. Volgens de rechter had de advocaat een "wezenlijke rol" bij criminele activiteiten. E. werd in November 2001 op Schiphol gearresteerd toen hij moeizaam strompelend door de security wilde gaan. Zijn linkerschoen bleek 145.000 Duitse marken te bevatten, de rechter 133.000 gulden. Zijn schoenen puilden zo erg uit dat ze nauwelijks konden worden gestrikt. Hij mocht naar huis, maar het geld was hij kwijt. Deze smokkelactie is deel van de bewijslast in deze veroordeling.

"De verdachte heeft […] zijn hoedanigheid als advocaat ingezet en aldus is het vertrouwen wat men in deze beroepsgroep dient te kunnen hebben geschaad. Aldus handelende heeft de verdachte werk van de onderwereld gedurende langere tijd vergemakkelijkt," aldus het hof.

Volgens het Openbaar Ministerie werd E. verdachte toen er financieel onderzoek werd verricht naar een veroordeelde hasjhandelaar waarvoor de advocaat als raadsman optrad. Uit dat onderzoek bleek de advocaat ook betrokken te zijn bij de criminele organisatie.

De Leidse advocaat verrichte regelmatig hand- en spandiensten voor zijn cliënt "in ruil voor reisjes", verklaarde hij zelf. Hij opende bankrekeningen, kocht onroerend goed en land in Spanje en hielp met het opzetten van bedrijfsjuridische constructies om geld wit te wassen voor de criminele organisatie.

In 2003 verdween uit zijn woonhuis in Oegstgeest 350.000 gulden aan contanten. "Van zijn moeder," volgens de advocaat. Maar volgens het Hof ging het om geld verkregen met hasjhandel. Volgens het Hof wist hij dat deze geldbedragen uit de hasjhandel of een ander misdrijf afkomstig waren.

De advocaat kwam door het verdwenen in moeilijkheden. De advocaat werd mishandeld en kreeg een nepvuurwapen op zijn hoofd. Later werden nog een paar Roemenen op de advocaat af gestuurd om het geld op te halen.

Naast de strafrechtelijke veroordeling is de advocaat ook tuchtrechtelijk aangepakt. Op 29 september vorig jaar is hij volgens de Haagse deken Lineke Bruins van het tableau geschrapt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Strafpleiter Gerard Hamer

gerardHamer De bekende Amsterdamse advocaat Gerard Hamer (54) is gisteren plotseling overleden. Vermoed wordt dat hij getroffen is door een hartstilstand terwijl hij naar huis fietste.

Hamer stond in De Pijp aan het hoofd van Nederlands grootste strafrechtkantoor Cleerdin en Hamer. Hij trad op in geruchtmakende Amsterdamse strafzaken zoals rond de dood van zwerfster Anja Joos, die werd doodgeschopt in De Pijp, de voetbalrellen in Beverwijk die Ajax-hooligan Carlo Picornie het leven kostten en de kapper aan de Albert Cuyp die een klant doodstak.

Hamer werd echter vooral bekend als voorvechter van klanten die in zijn ogen onrechtvaardig werden behandeld door de overheid, zoals verslaafden die door 'dijkverboden' geen toegang meer hadden tot hulpverleners en nabestaanden van personen die door politiegeweld waren omgekomen. Na zijn procedures, tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, werd de staat geregeld op de vingers getikt. Ook was hij de advocaat van Frank L. de jongen die een aanklacht wegens verkrachting indiende tegen Joris Demmink en vervolgens zelf opgesloten werd wegens doen van 'valse aangifte'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook