donderdag 30 april 2009

Aanslag op koninginnedag: 7 doden en 11 gewonden

apeldoorn Bij wat een bewuste actie wordt genoemd is een auto ingereden op de mensenmassa in Apeldoorn die bijeen waren voor de viering van Koninginnedag.

Hierbij zijn vooralsnog 5 doden en 4 zwaar gewonden gevallen. Acht mensen raakten lichtgewond. De gewonden zijn vijf mannen, vier vrouwen en drie kinderen van zestien, vijftien en negen jaar oud. De doden zijn 3 mannen en twee vrouwen. Eén van de doden is Wilfrido Plantijn (71) danser bij de Antilliaanse dansgroep Expreshon Kultural uit Almere die klaar stond om de bus dansend te volgen. Netty Martens (50) uit Zutphen, buschauffeur John Veldhuizen(64) , José van den Berg (55) uit Apeldoorn en Addy Teunissen (52, Apeldoorn) horen ook tot de slachtoffers.

De bestuurder van de auto ramde door een aantal afzettingen en reed richting de bus van de koninklijke familie maar kwam uiteindelijk tegen een hek rond ‘de Naald’ (zie kaart hiernaast en beneden) tot stilstand. apeldoorn-b De slachtoffers vielen toen de auto door het publiek heen reed. Onder de gewonden zijn een politieman, een lid van de marechaussee, en 5 leden uit één familie. Onder de gewonden hoorden ook 4 andere leden van de dansgroep: Isora Leal, haar zus Oneilla Leal, Rudsel Haddocks en de broers Michael en Marlon Ricardo. De laatste twee mochten na behandeling het ziekenhuis verlaten, de eerste 3 nog niet. Marij Pijnenburg (46) uit Moergestel en haar dochter Britt (14) raakten eveneens gewond. Het meisje brak beide benen, de moeder is nog in kritieke toestand (inmiddels overleden op 8 mei).

Over de motieven van de dader – Karst Richard Tates (38) (foto)- is niets bekend, wel gaat de politie uit van een doelbewuste actie dan wel aanslag op de koningin en niet van een ongeluk. In het apartement van de dader in Huissen is huiszoeking gedaan.

Toen hij nog in het wrak van zijn auto zat, was Karst Tates nog aanspreekbaar. Later maakten de autoriteiten bekend dat hij in levensgevaar verkeert en hersendood zou zijn (hij overleed diezelfde nacht).

karst tKarst Tates Is officieel verdacht van een aanslag op leden van het koninklijk huis (max 30 jaar cel) en van moord subsidiair doodslag.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat Tates, die zijn baan kwijt was, uit zijn huis gezet zou worden. Het bevel daartoe begint gewoonlijk met “In Naam der Koningin”. Ook zou hij mogelijk “Uit Naam der Koningin” zijn kind niet meer mogen zien. Mogelijk heeft dat hem over de rand doen gaan.

Update 1 Mei: Richard Karst Tates is overleden.

Roel Nijenhuis (55), een medewerker van de Koninklijke Marechaussee, is vanmiddag eveneens aan zijn verwondingen bezweken. Het aantal doden van het drama in Apeldoorn staat daarmee op zeven.

dwangbevelEen vrouw ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat zei burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn vrijdag op een persconferentie. In totaal liggen negen mensen in het ziekenhuis. Van een andere man en vrouw is de toestand nog ernstig maar stabiel. Twee mensen zijn ontslagen uit het Ziekenhuis.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verricht vrijdag sectie op het lichaam van Karst Tates. Dat gebeurt omdat de dader van de mislukte aanslag op het koningshuis aan een onnatuurlijke doodsoorzaak is overleden, verduidelijkt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Afbeelding kaart

De plaats van de ramp, de bus met de koninklijke familie kwam van rechtsonder van de Loolaan en draaide de Zwolseweg op. Karst Tates kwam aanracen over de Jachtlaan (van linksonder) recht op de bus af. Klaarblijkelijk had de man toen moeite op koers te blijven, hij trok naar links en kwam tegen de naald (midden boven) tot stilstand.

De NOS maakte een reconstructie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook