donderdag 23 juli 2009

Alsnog straf voor doodslaan peuter in hoger beroep

Rob K. (38) uit Groenlo is door het gerechtshof in Arnhem vandaag veroordeeld tot zeven jaar cel voor het doodslaan van de 17 maanden oude Diego uit Enschede. Nivea F. de D. (33), de moeder van het jongetje werd veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Zij wist volgens het hof dat haar kind gevaar liep, maar ondernam niets.

Diego overleed 17 december 2007 aan hevige inwendige bloedingen, nadat organen in zijn buik waren afgescheurd. Volgens deskundigen het gevolg van stoten zoals van een bokser op een boksbal.

Eerder sprak de rechtbank in Almelo het tweetal vrij van moord of doodslag, wat ook het hof niet bewezen achtte. Omdat de aanklacht tegen het tweetal in hoger beroep ruimer is geformuleerd, kon nu wel een veroordeling volgen voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. Tegen beiden was zes jaar cel geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste die straf wegens 'medeplegen van doodslag'. De rechtbank moest eerder immers aan 'doodslag' twijfelen toen onduidelijk bleef wie van de twee het kind feitelijk heeft doodgeslagen. Het hof ziet wel genoeg bewijs dat K. het letsel toebracht, maar twijfelt of K. besefte dat het kind kon doodgaan. Dat besef is voor een veroordeling voor 'doodslag' ook nodig.

De zeven jaar celstraf is hoger dan geëist en komt in de buurt van straffen die doorgaans wel voor doodslag worden opgelegd. Het hof is erg geschokt door de zaak. K. heeft volgens het hof 'zijn agressie ongeremd uitgeleefd op een volstrekt weerloze peuter, die maar net de kwetsbaarheid van een zuigeling was ontstegen'.

Ook is het buitenissige geweld volgens het hof 'het sluitstuk van een structureel patroon', en buitengewoon pijnlijk geweest. De peuter heeft een week of twee eerder vergelijkbaar geweld ondergaan volgens deskundigen en het lichaampje was bont en blauw.

Nivea F. de D. hoeft niet de cel in: de elf maanden onvoorwaardelijke celstraf die het hof haar oplegde, heeft zij al in voorlopige hechtenis gezeten. Ten tijde van de mishandelingen woonden de moeder en K. net vier maanden samen in Enschede.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook