woensdag 5 augustus 2009

Veroordeelde dubbele moord Bonaire mogelijk onschuldig?

martisIn juli 2005 werden de broers Wendell (23) en Lisandro (16) Martis door het hoofd geschoten bij Spelonk (Boca Spelonk) op Bonaire.  Drie Bonairianen, waaronder Andy Melaan werden hiervoor veroordeeld. Maar Melaan zegt onschuldig te zijn. Melaan (destijds 28) is tot 24 jaar veroordeeld. Eimar Wanga (destijds 21) en Nozai Thomas (destijds 20) kregen respectievelijk 18 en 8 jaar cel opgelegd in hoger beroep. Wanga was door de rechter in eerste aanleg uiteindelijk veroordeeld tot vijftien jaar.

Psycholoog Lucio Ricardo steunt Melaan en vindt dat er er fouten zijn gemaakt. Ricardo maakte een reconstructie en schreef Kroniek van een Gerechtelijke Dwaling in de Nederlandse Antillen waaruit zou blijken dat Melaan onschuldig.

Inmiddels is er een onafhankelijke, externe commissie ingesteld die de zaak grondig zal moeten uitzoeken.

In Juni 2006 schreef Jarvis Melaan, de broer van Andy Melaan, ook al een stuk waarin hij trachtte de onschuld van zijn broer aan te tonen.

Zie ook: Vraag aan Movemento Kontra Korupshon (Ingezonden stuk Amigoe-inmiddels een dode link)

Update 11 Augustus 2011: Andy Melaan is in hongerstaking gegaan. Hij wil daarmee afdwingen om van de gevangenis op Curaçao overgeplaatst te worden naar Bonaire waar zijn familie woont. Melaan meent hiertoe gerechtigd te zijn aangezien Bonaire een bijzondere gemeente van nederland is geworden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook